Werken met maskers in Lightroom

Eerste stap in het gebruik van een masker

In LR kun je nu ook met maskers werken. Heel handig als je een bepaalde bewerking alleen op een bepaald deel van je foto wilt doen.

Klik op het rondje boven in de werkbalk. Drie opties worden weergegeven: onderwerp, lucht en achtergrond. 

Masker selecteren

Wanneer je op 1 van de 3 klikt zie je dat er een deel van de foto wordt geselecteerd. Om het heel goed te kunnen zien wat hij maskeert klik je in het kleine maskerscherm een vinkje aan bij Overlay Tonen. Klik je op het gekleurde vierkantje dan kun je een andere kleur kiezen van deze overlay. 

Masker uitbreiden

Mocht niet alles gemaskeerd zijn dan kun je via toevoegen een stuk toevoegen aan je masker. Kies penseel en ga over dat deel dat je wilt toevoegen. Op deze manier kun je ook een deel uit je masker weghalen door verwijderen te kiezen.

Je penseel kun je vergroten en verkleinen via de [ en ] toetsen op je toetsenbord. De doezelaar (hoe vaag of sterk de randen van je penseel zijn) kun regelen door naast [ of ] de shifttoets te gebruiken. 

Personen

Heb je een persoon op de foto staan dan kun je ook kiezen om daarvan een masker te maken. Wanneer je op dat masker klikt opent er een scherm met diverse keuzes. 

Zelf maskeren

Je kunt het penseel gebruiken wanneer je denkt dat LR niet snapt wat jij wil maskeren omdat het bijvoorbeeld een onderdeel is van een groter geheel. 

Kleurbereik

In de lucht en ook op de grond heb je veel tinten van een bepaalde kleur. Via Kleurbereik kun je kiezen welke tint je wilt bewerken. 

Luninantiebereik

Je kunt ook de helderheid heel gedetailleerd veranderen door voor Luminantiebereik te kiezen. 

Masker omdraaien

Wanneer de lucht heel goed te maskeren is maar je ondergrond niet maar daar wil je juist een bewerking aan doen, maak dan een masker van je lucht en kies omkeren. Nu zal je ondergrond gemaskeerd zijn. 

Masker verwijderen

Ga je op het vierkant staan van je masker en je klikt op de drie puntjes dan kun je daar het masker weer verwijderen. Je kunt daar ook de naam van je masker veranderen in bijv. het onderwerp van dat masker. Klik je op het oogje van het masker dan verdwijnt de overlay van dat gekozen masker. Masker werkt nog wel maar je ziet de overlay niet. 

Masker bewerken

Heb je een maker aangebracht dan kun je in je rechterpaneel nu je wijzigingen aanbrengen. Ben je klaar dan klik je op sluiten.

Tweede masker

Wil je nog iets ander aanpassen in de foto met gebruik van een masker dan maak je een nieuw masker aan.

Er kan nog wel meer met de tool Masker maar dit zijn de grondbeginselen. Gewoon proberen. Je kan altijd terug door Opnieuw instellen te gebruiken