Wat is nu het verschil tussen Lightroom en Photoshop?

Gebruikers van Lightroom en Photoshop

Lightroom (LR) is gemaakt voor fotografen, Photoshop (PS) voor illustrators, webdesign, etc.

Gemak van LR

In LR vind je alle functies die je nodig hebt om je foto’s te bewerken en een goede bibliotheek aan te leggen.  Alles is makkelijk onder verdeeld in verschillende soorten hoofdstukken zoals bibliotheek en ontwikkelen (bewerken) met daaronder de functies die daarvoor gebruikt kunt worden. 

Naast het bewerken kun je tags aan je foto’s verbinden, vlaggen of kleurtjes gebruiken om ze zo te markeren en makkelijker te ordenen of terug te vinden. 

Je kunt ze natuurlijk ook allebei gebruiken. Als je een abonnement hebt zitten ze beiden in het pakket.

Voordelen van PS

Wil je echter je schoonmoeder op de Eifel toren zetten dan moet je PS daarvoor gebruiken want in LR kan dat niet. Grootste verschil is dat je in PS met lagen en maskers kunt werken en teksten in je foto kunt plaatsen. Iets anders dus dan een watermerk al hoewel je dat watermerkveld ook kunt gebruiken voor een simpele tekst, alleen de tekstmogelijkheden zijn heel beperkt.

Voordeel van PS is dat je vanwege de maskerfunctie een deel van de foto kan bewerken, bijv. het veranderen van een kleur. Over het deel dat je niet gekleurd wilt hebben plaats je een masker waardoor je bijv. een bloem twee kleuren kunt geven. In LR kan dat niet. Daar kun je wel een kleur veranderen maar dat is dan voor de gehele bloem. 

Leren van het programma

In PS zitten dus heel veel functies die je nooit zult gebruiken bij het bewerken van een foto. Omdat het zo’n uitgebreid programma is met veel mogelijkheden is het leren gebruiken van dit programma ook een hele klus. LR daarentegen zit veel makkelijker in elkaar omdat al die niet gebruikte functies er niet in zitten. Het is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Alles wat je nodig hebt voor het bewerken van foto’s is aanwezig en dat is het. Een avondje voor gaan zitten en je snapt hoe het werkt.