Spelen met vierkantjes en rechthoekjes

Gewoon een grappig effect, vierkantjes of rechthoekjes in je foto.

Wat heb je nodig:

  • Een foto
  • Photoshop

Hoe gaan we te werk?

Open je foto in Photoshop. Maak een kopie van de foto via Ctr J (Win)/ Cmd J (Mac). Tussen deze twee lagen gaan we een derde laag maken. Selecteer Laag 1 en klik op Cntr (Win)/ Cmd (Mac) en op Nieuwe Laag onder aan je scherm (plusje in vierkant). Nu zit er een derde laag tussen de twee ander lagen. Deze laag gaan we wit maken. Zorg dat je achtergrond kleur wit is in je gereedschapsbalk. Selecteer de middelste laag en druk op Ctr-Backspace (Win)/ Cmd-Del (Mac).

Selecteer Laag 1 en klik op het rechthoekig selectiekader in je gereedschapsbak. Trek een vierkant of rechthoek in je foto. Wil je een perfect vierkant druk dan Shift in terwijl je het vierkant maakt. 

Voeg vervolgens een laagmasker toe, onder in je scherm (vierkant met zwarte stip) 

Je ziet in je lagenpaneel naast je foto een zwart vlak (laagmasker) met daarin dat deel dat je geselecteerd hebt. Op je werkblad zie je een wit werkveld met ook alleen dat deel.

In je lagenpaneel zie je tussen de foto en het laagmasker een link-teken staan. Dat betekend dat je foto gekoppeld is aan je laagmasker. Dat willen we niet want we willen ze apart kunnen verplaatsten. We zetten dus het link-teken uit door erop te klikken. Ze zijn nu niet meer aan elkaar verbonden.

Om te zorgen dat we straks de vierkantjes van elkaar kunnen onderscheiden gaan we er een effect aan geven. Selecteer je laagmasker (er verschijnen nu witte lijntjes om heen) 

Klik op FX onderaan je scherm, en kies Gloed buiten. Zorg dat de kleur op wit staat en sluit het venster. Effect gaan we straks zien. 

Nu gaan we een aantal stappen doen die we telkens herhalen:

Activeer je verplaatsingsgereedschap in je gereedschapsbalk. 

Klik in lagenpaneel het laagmasker dat je hebt gekopieerd in laag 1. Kopieer deze laag met Ctr J (Win)/ Cmd J (Mac). Laag 2 verschijnt, Klik op het laagmasker in de laag die net verschenen is (laag 2 dus). Verplaats het vierkant in je foto.

Herhaal:

Ctr J (win)/ Cmd J (Mac).

Klik op laagmasker nieuwe laag

Verplaats vierkant in je foto

Ctr J (win)/ Cmd J (Mac).

Klik op laagmasker nieuwe laag

Verplaats vierkant in je foto

Etc, etc,

Zorg dat de vierkantjes elkaar wat overlappen.

Je kunt tussendoor de vierkantjes vergrootten of verkleinen. Sleep aan de hoeken van het vierkant, druk op Return (Win)/ Enter (Mac).

Ctr J (win)/ Cmd J(Mac),

Klik op laagmasker nieuwe laag

Verplaats vierkant in je foto

Ga zo door tot dat een groot deel van de foto weer zichtbaar is. Is maar net wat je mooi vindt.

Wanneer je dat gedaan hebt gaan we van de lagen één laag maken. Selecteer de laatste laag (Niet de achtergrondlaag en ook niet de witte laag, alleen de lagen met de vierkantjes), druk op shift en selecteer laag 1. Alle lagen zijn nu geselecteerd. Druk op Ctr E (Win)/ Cmd E (Mac). Alle lagen zijn samengevoegd. Je hebt weer drie lagen in je lagenpaneel staan. De samengevoegde lagen, de witte laag en de achtergrondlaag

We gaan nu wat schaduw toevoegen. Kies je samengevoegde lagen, klik op FX onderaan je scherm en kies Slagschaduw. 

Zet de kleur op zwart of kleur. Speel een beetje met de dekking, maar net wat je mooi vindt. Ook de manier waarom de schaduw loopt via Hoek. Je ziet het resultaat gelijk in je foto. Druk OK als je klaar bent.

Ik heb de achtergrondlaag nog een kleurtje gegeven. Ga op Laag 2 staan, kies Opvullaag (zwart/wit rondje), kies volle kleur en kies de kleur die erbij past. Druk op OK.

Evt. kun je je foto nog wat croppen voor een mooier resultaat. Maak er een verjaardagskaart van door tekst bij te voegen. Zie onze ander items in FotoClass helpt

Laat je weer eens wat zien op Facebook wat het geworden is?

Heel veel plezier!!