Verschil spiegelreflex en systeemcamera’s

Twee soorten camera’s die beide mooie foto’s maken. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee?

Laten we eerst kijken naar hoe ze werken:

Spiegelreflex: 

 Zoals de naam als zegt, er zit een spiegel in de camera. Wanneer je door de zoeker kijkt, zie je een natuurlijk beeld met de werkelijke kleuren.

Systeemcamera:        

Je kijk niet echt naar buiten maar op een digitaal scherm. Dat beeld is al aangepast. Je ziet dus niet het natuurlijke beeld maar een aangepast beeld met bijv. het effect van de gekozen scherptediepte. 

Body:

Doordat er en spiegel in een spiegelreflex zit is de camera zwaarder. Dit kan voordelen hebben omdat je meer grip hebt en hij stabieler in de hand ligt. Zeker met een zware zoomlens erop. Maar wanneer je een hele dag op pad gaat kan het de voorkeur hebben met een lichtere camera te werken, met dus een systeemcamera. Bedenk wel dat de lenzen niet minder zwaar zijn. 

Bij systeemcamera’s met een LCD scherp sta je minder stabiel dan wanneer je door een zoeker moet kijken.

Doordat de systeemcamera kleiner is zitten de functieknopjes dichter bij elkaar. Dit kan een probleem zijn als je wat dikkere vingers hebt. Er zijn systeemcamera’s die vaak gebruikte functies in een menu hebben zitten waardoor je hier minder snel tussen kan aanpassen dan wanneer deze functies zoals bij een spiegelreflexcamera, op de body aanwezig zijn. 

De accu’s van de systeemcamera’s zijn kleiner en sneller leeg. Zeker als je gebruik moet maken van het lcd-scherm.

De sluiter van een systeemcamera is stiller dan een spiegelreflexcamera.

Systeemcamera’s die werken met contrastdetectie zijn soms trager in het scherpstellen. Maken ze gebruik van fasedetectie op de sensor dan zijn ze snel in het scherpstellen, ook bij minder licht.

Lenzen:

De spiegelreflexcamera’s hebben nu nog meer keuzes uit verschillende soorten lenzen. Deze camera’s zijn namelijk al langer beschikbaar en hierdoor zijn er ook meer tweedehands lenzen te krijgen.  Voor de systeemcamera is die keuze nu nog minder groot. Zal waarschijnlijk in de toekomst wel veranderen maar voor nu zijn er nog minder verschillende lenzen te krijgen. 

Stap je over van de ene naar de andere camera dan kun je je lenzen niet zomaar overzetten, ook al blijf je bij hetzelfde merk. Je hebt dan een adapter nodig. Soms ben je dan wel je elektronische mogelijkheden kwijt en moet je bijv. handmatig scherpstellen. 

Functies en mogelijkheden:

Een systeemcamera heeft over het algemeen meer snufjes. Denk aan lachdetectie en het automatisch volgen van ogen bij bewegende personen. Je wordt meer geholpen bij het maken van een foto maar wil je alles zelf instellen dan kan dat belemmerend werken. Je kan de functies wel uitzetten maar dat is bij elke systeemcamera even makkelijk. 

Kortom: er valt nogal wat te overdenken bij de aanschaf van een bepaald soort camera. Bij verschillende camerazaken kun je een camera huren zodat je zelf kunt ervaren hoe de camera werkt. 

Bedenk van tevoren wel waarvoor je de camera wilt gebruiken, wat je echt belangrijk vind en verdiep je erin zodat je niet wordt overspoeld door de verkoper met wat hij graag wil dat jij koopt. 

Vind je het moeilijk om door de bomen het bos te zien en heb je vragen over de aanschaf van een camera of lens, mail ons dan. Wij geven onafhankelijk advies om je zo goed mogelijk te helpen.