Verschil RAW en JPEG

Wat is nu precies het verschil tussen JPG en RAW?

RAW: Ruw in het Engels. Niets meer en niets minder. Raw is de ruwe versie van een foto. Zo’n beetje alles wat de camera kan opslaan over de foto die je maakt wordt verzameld in een RAWversie. Alle belichting, verzadiging, scherpte slaat hij op. Daarom is een RAW ook vele malen groter dan een JPG. Hij bestaat immers uit heel veel informatie.

Voordeel van RAW 

Wat je ook veranderd aan een RAW-foto, het heeft geen effect op de foto zelf.  Alle aanpassingen worden opgeslagen in een apart bestand. Aan de werkelijke foto veranderd niets. Ben je dus niet blij met de aanpassingen die je gedaan hebt kun je gewoon overnieuw beginnen met de oorspronkelijke foto.

In je nabewerking kun je nog heel veel aan de foto kunt bewerken zonder dat de kwaliteit van de foto verminderd wordt. Wanneer je je dag niet hebt en je hebt een verkeerde witbalans gekozen dan kun je deze simpel aanpassen in de juiste witbalans. Je kunt de kleurentoon individueel aanpassen of de verzadiging. Daarnaast heeft een RAWversie een wat groter dynamisch bereik dan een JPG-foto. 

Nadeel van RAW

Een RAW-foto is geen foto. Het is een bestand met veel informatie maar je kan het niet af laten drukken. Door dit bestand eerst door te conversieprogramma te halen wordt het een leesbaar bestand waar je wat mee kunt in een softwareprogramma of kunt laten afdrukken. Dan wordt het nl een JPG-bestand.

Daarnaast is een RAW donkerder en minder scherp dan een JPG-foto. Dat betekent dat je een RAW-foto eigenlijk altijd moet bewerken.

Omdat een RAW alle informatie bewaard zijn het grote bestanden. 

JPG: Joint Photographic Experts Group. Een club mensen die de JPG eigenlijk hebben uitgevonden: het opslaan van een foto die zo min mogelijk ruimte in neemt. 

Voordelen van JPG

Een JPG kun je zo laten afdrukken, je hoeft er verder niets meer aan te doen. Hij is klaar zoals hij uit de camera komt. 

Een JPG ziet ook helderder en scherper uit. Dat komt omdat de camera er al een bewerking op los gelaten heeft. 

Omdat een JPG vele malen kleiner is dan een RAW-bestand kunt je meer foto’s op je kaartje kwijt. 

Nadelen van JPG

Omdat een JPG kleiner is, staat er dus ook minder informatie op. Dat betekent dat je hier dus niet de witbalans kunt aanpassen. Hij heeft alleen de witbalans opgeslagen waarin je de foto hebt gemaakt. Geldt ook voor de kleuren, scherpte, contrast. 

Alle aanpassingen die je kan doen zijn ook niet meer terug te draaien. Deze worden rechtstreeks op je foto toegepast. Gaat het fout dan is je foto echt verprutst.

Wat moet je nu kiezen om in te fotograferen?

Geheel afhankelijk van wat je naderhand met de foto’s wilt gaan doen.  Wil je niet bewerken dan kies je voor JPG. Wil je wel de controle om er naderhand nog wat aan te kunnen doen, kies dan voor RAW.

Weet je het nog niet? Kies dan voor beide bestandsformaten RAW en JPEG. Klaar is klaar en daar heb je dus de JPEG voor ook om de foto echt op scherpte te beoordelen op je camera. Ga je ook voor RAW? Zorg dan wel dat je voldoende geheugen hebt.

Bij twijfel? Gewoon ons even contacten.