We roepen altijd dat je foto een verhaal moet vertellen.
Maar hoe doe je dat?
Compositie
Ik denk dat een van de belangrijkste zaken is het maken van een goede compositie. Laat ik eerst even vooropstellen dat de komende tekst allemaal richtlijnen zijn en dat eenieder voor zichzelf moet bedenken of dat voor je werkt of niet. Echter zijn een aantal van die richtlijnen al honderden jaren oud dus er zal wel iets van waarheid in zitten ; ) En het gaat eigenlijk alleen maar over … lijnen.
De regel van derde
Deze regel deelt de foto op in twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen waardoor je 9 gelijke vlakken krijgt.

Probeer je hoofdonderwerp op een van deze lijnen te plaatsten en helemaal mooi is op een kruispunt. Dat zorgt er automatisch voor dat deze niet in het midden komt. Dat kan wel, maar dan moet het onderwerp beeldvullend zijn. In dit geval is dat niet zo, dus heb ik de kievietsbloem op een lijn gezet.
Zet daarnaast de horizon op 1/3 of op 2/3 van de onderkant op de foto en dus niet in het midden. Alleen als je de foto kunt spiegelen zet je de horizon in het midden.

De gulde snede
Deze compositieregel is bijna hetzelfde als de regel van derde maar deze regel heeft een wiskundige achtergrond. Hierbij gaat het er ook gewoon om dat je het hoofdonderwerp op een lijn zet of op een kruispunt.

De gouden spiraal
Ook wel bekend als de reeks van Fibonacci. Het is een spiraal die ook heel vaak in de natuur terug wordt gezien. Denk maar aan een nautilus-schelp en de loop van een orkaan. Hier zit ook een complexe wiskundige formule achter die ik je zal besparen.

Diagonalen
Soms zit er gewoon geen regel van derde in een compositie, maar dan kun je wel naar diagonale lijnen kijken. Je neemt de kijker zo letterlijk mee de trap op.

Driehoeken
En in deze foto staat het raam en de stoel centraal. Ze staan allebei in de buurt van de snijpunten.

Compositie maken is dus eigenlijk spelen met lijnen. En per onderwerp gebruik je een ander lijnenspel. Door deze lijnen neem je de kijker mee in je foto.
Maar er is meer
Herhaling
Een onderwerp herhalen in je foto doet het altijd goed. Brengt rust maar verteld toch iets.

Less is more
Probeer niet te veel op een foto te zetten. De kijker weet dan niet waar hij moet kijken en haakt af. Natuurlijk kan er veel te zien zijn op een foto maar zorg dan dat dat wel geordend is. Probeer zaken die er niet te doen weg te laten. Je kunt niet altijd letterlijk iets weghalen maar door te zoomen bijv. kun je wel een deel uit je compositie halen.

Zorg voor een goede kijkrichting
Zorg ervoor dat mensen en dieren maar bijv. ook bloemen ruimte hebben om ergens naar toe te kijken, dus de meeste ruimte van een foto zit aan de voorkant van een gezicht.

Symmetrie
Wanneer je iets gaat uitlijnen waardoor er een symmetrie ontstaat, zorg er dan voor dat het ook helemaal aan alle kanten goed is uitgelijnd. Doe dit dan ook terwijl je de foto maakt en niet denken dat regel ik wel achteraf. Wanneer je dan moet uitlijnen verwijder je je elders wat van de foto wat je hele compositie teniet kan doen.

Zorg voor diept in een foto
Zeker wanneer je een overzichtsfoto maakt is het mooi om iets op de voorgrond erbij te nemen. Zo creëer je diepte in een foto.

Varieer
Speel met je onderwerp. Denk niet bij de eerste foto “dit was het en weer door”. Een goede foto heeft tijd nodig en je wordt soms aangenaam verrast door echt te kijken en het te zien.
Maak details opnames die men niet verwacht, weet wanneer bepaalde dingen gebeuren, bekijk het eens van een andere kant en kijk wat je camera allemaal kan.
Veel plezier met het maken van een verhaal!





