Zit je leuk je foto’s te bekijken zie je allerlei doffe vlekjes in de lucht. Grote kans dat je te maken hebt met sensor vervuiling.

Wat is het, hoe herken je het en wat kun je eraan doen?

Wat is sensor vervuiling en hoe herken je het?

Sensor vervuiling kan van alles zijn: stof, zand, vocht, stukjes vezels van je schoonmaakdoekje, haartjes of een vezeltje van je lensdop. Zodra je de lens van de camera afhaalt, is er een kans dat er vuil naar binnen valt en op je sensor terechtkomt. 

Ook al haal je nooit je lens van de camera, er kan toch stof in komen. Bezit jij een zoomlens die van lengte veranderd? Wanneer je zoomt, dan zuig je lucht aan. Hierin zit stof en dat gaat dus mee naar binnen. 

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Het stof dat op je sensor terecht komt kun je terugzien op de foto’s. Vooral in een egale blauwe/ lichte lucht. Aangezien je dit niet wilt is het dus raadzaam niet al te vaak je lens te verwisselen. Moet dat toch, houdt je camera dan met de open kant naar beneden. Probeer het tevens te doen in een zo stofvrije mogelijke omgeving, maar dat is meestal niet mogelijk. Urbexpanden zijn niet stofvrij en buiten waait het geregeld. Bereid je dan thuis vast door daar de lens vast op de camera te zetten zodat je dat niet buiten hoeft te doen. Ga je naar het strand, op vakantie naar de woestijn of een andere plek waar je stof in de lucht kan verwachten, neem dan een plastic zak mee waarin je de lenzen kunt verwisselen. 

Voordat je een vliegreis gaat maken is het verstandig je camera te laten reinigen. Door de luchtdruk kan het vuil dat al in de camera zit gaan zweven en vast gaan plakken op je sensor.

Maak de cameradop en lensdop ook geregeld schoon. Veel mensen stoppen de dop in hun broekzak of jaszak, waar stof zit en dat zo via dop in de camera kan komen. 

Houdt je cameratas ook schoon, zeker na een bezoekje aan het strand. Netjes alle doppen in de tas doen is perfect maar als daar zand in zit, gaat het via de dop in de camera.

Hoe kun je het controleren of er vuil op je sensor zit?

Zet je camera op de A/Av stand want we willen een correct belichte foto. Zet je diafragma zo hoog mogelijk, bijv. f22. ISO op 100 dit om te voorkomen dat we ruis gaan zien als vuil. Witbalans op auto omdat je het onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk wilt fotograferen.

Maak een foto van een egaal wit of blauwe vlak. De lucht bijvoorbeeld of een egale zachte en lichte muur. Het geeft niet dat de sluitertijd wellicht wat lang is. Het enige dat je wilt zien is evt. vuildeeltjes op de sensor.

Open de foto op je pc met Lightroom of Photoshop en zoom hem 100% in. Zet het contrast zo hoog mogelijk om de vlekjes maximaal naar voren te halen. Bekijk nu de foto en ga op zoek naar vlekjes.

Wat kun je eraan doen als je sensor toch vuil is?

Ga niet zelf aan de gang met allerlei doekjes, kwastjes, ect. Er zijn zeker schoonmaaksetjes te koop maar als je de sensor beschadigd heb je pas echt een probleem. Reparatie is duur, echt duur.

beschadigde sensor

Besteed het uit aan mensen die er verstand van hebben en de juiste apparatuur en omgeving hebben om je sensor weer stof/vuilvrij te krijgen. Wij raden Chipclean aan (http://chipclean.nl). Zij werken in een stofvrije omgeving zodat je sensor ook echt schoon wordt. Je maakt een afspraak en tijdens een kop koffie worden je camera en lenzen weer helemaal schoongemaakt. Niets opsturen dus en een tijdje wachten voor je weer kunt fotograferen, dezelfde dag kun je alweer aan de gang.

  Sensorvervuiling voor en na

“Ik ben op vakantie en ik zie een vlek. Wat dan?”

Zet de camera, terwijl hij aan staat, op zijn kop. Zet de camera nu uit. De sensorreiniger trilt de sensor en het vuil valt in de bovenkant van je camera. Ja, in de lucht dus! Nee!! Je camera maakt de foto op zijn kop, dus het vuil zal op de foto in het landschap komen en daar zie je het niet.

Evt. kun je voorzichtig met een blaasbalgje in de camera blazen. Houdt hierbij de camera op zijn kop. Het vuil kan er dan uitvallen maar mogelijk blaas je het de camera door. Gebruik geen perslucht. Hiermee beschadig je de gevoelige sensor. Ook niet zelf blazen want op speeksel in je camera zit je ook niet te wachten.

Accepteer liever dat er vuil zit op je sensor. Beter dat en dan wat meer werk naderhand dan beschadigingen in je camera. 

“Wanneer ik door de zoeker kijk zie ik wat vuil maar komt niet terug op de foto”

Dan zit het vuil op je spiegel. Zodra je foto maakt klapt de spiegel op en is het vuil dus ook weg. Reden wel om de camera te laten reinigen want het vuil kan op je sensor terecht komen.

“Ik heb al foto’s met vlekjes.”

In je fotobewerkingsprogramma zit een kloonstempel waarmee je een goed stukje lucht op de vlek kan klonen. Gebruik van het retoucheerpenseel kan ook.

Uiteindelijk: 

is goed onderhoud van je camera belangrijk. Besteed daar ook aandacht aan. Goed en schoon apparatuur is het halve werk.

Voorbeeldfoto’s met dank aan: