Stippenfoto

Eens wat anders aan de wand? Maak een stippenfoto.

Wat heb je nodig:

  • Foto
  • Photoshop

Het zijn veel handelingen maar niet moeilijk. Stap voor stap gaan we er samen weer doorheen.

Open je foto in Photoshop en maak er een slim object van via Lagen – slimme objecten. De laag heet nu 0. Dubbelklik erop en verander de naam.

Volgende stap is een zwart achtergrond maken. Klik op Aanpassingslaag onder in je scherm (z/w rondje) en kies Volle kleur. Kies zwart. Je hebt nu twee lagen in je lagenpaneel. Maar het zwart bedenkt nu je foto. Dus ga op de zwarte laag staan in je paneel en sleep hem onder je fotolaag. 

Selecteer je foto laag en gaan naar bovenin naar Filter – Pixel – Mozaïek. Er verschijnen nu blokjes in je foto. Ook leuk maar wij gaan voor stippen. Vergroot of verklein de blokjes, net wat je mooi vindt. Klik op OK maar onthoud de grootte die je hebt gekozen!!! In je lagenpaneel zie je nu je mozaïek-laag. Maar het zijn nog steeds vierkantjes. Dus we gaan nu stippen maken.

Ga naar File boven in je scherm en kies voor nieuw bestand. Vul de hoogte en breedte in met de grootte van je vierkantjes, het getal dus dat je moest onthouden en zorg dat er pixels staan. Resolutie maakt niet uit. Druk op OK. 

Je ziet nu een klein wit werkvlak. Maar je werkruimte groter zodat je beter ziet wat je doet. Ga naar selectietool in je gereedschapsbalk en klik op ovaal selectiekader. 

Druk op Option en trek vanuit een hoek een cirkel in het vierkant. Deze gaan we vullen met zwart. Ga naar Bewerk in de bovenbalk, vullen – en bij inhoud zoek je naar zwart. Druk op OK.

Het selectiekader gaan we weghalen: bovenin bij Selecteren – deselecteren en weg is hij. Het zwart en wit moet even omgedraaid worden en dan doen we door te gaan naar Afbeelding – Aanpassingen – Negatief. 

Nu moet het nog een officieel patroon worden: Ga naar Bewerk – patroon definiëren. Geef het patroon een naam en klik op OK. Dit documenten gaan we sluiten (niet opslaan). Bestand – sluiten en kies Nee bij de vraag om op te slaan. 

We naderen het einde

Selecteer de fotolaag in je lagenpaneel en maak een laagmasker door onderin naar laagmasker te gaan. We gaan het laagmasker vullen met stippen: Bewerk – vullen – patroon en zoek nu bij Aangepast patroon jouw stip. Druk op OK en zie!!

Vind je de stippen te groot of te klein dan kun je die nog aanpassen. Blijf op de fotolaag staan, op het vierkantje van het laagmasker. Kies Bewerken – vullen – inhoud op wit zetten. Dubbelklik op de mozaïek laag in je lagenpaneel. Kies de nieuwe grootte van de stip en onthoud het getal!!

Ga terug naar de stap waar je de stip gaat maken. Uitleg begint met: Ga naar de File … . Je eindigt dan met het geven van de naam aan de stip. Je hoeft niet weer een nieuw laagmasker te maken want die is er al, dus ga daarop staan en Bewerk – vullen – patroon en zoek nu bij Aangepast patroon jouw nieuwe stip.

Als laatste nog twee dingen:

We gaan de lijntjes tussen de stippen nog wat duidelijker maken. Kies FX onder in je scherp, kies Lijn en laat de grootte op 1 punt staan. Kies OK. Door het oogje voor de foto aan ene uit te doen kun je zien of je het ook mooier vind. 

We gaan de foto iets meer kleur geven:

Ga naar aanpassingslaag (het zwart/witrondje) – kies levendig en trek de verzadiging wat op. Helemaal naar smaak. 

Tevreden: dan gaan we opslaan. Je kan hem ook als en PS-bestand opslaan wanneer je er later nog wat aan wilt veranderen. Kies voor JPG als je het allemaal goed vindt.

Heel veel plezier! Laat je eens wat zien op FB?