Scherptediepte

Diafragma en de bij behorende scherptediepte is best een lastig verhaal. Je stelt een f/8 in en dan is er bij die ene foto toch veel meer scherptediepte dan bij die andere foto. En wat gebeurt er met je f/8 als je heel dicht bij je onderwerp gaat zitten? Ik ga het proberen uit te leggen.

Elke lens is anders

Je bereik van een f/8 (ik gebruik telkens even hetzelfde f-getal maar het geldt natuurlijk voor elk f-getal) is per lens verschillend. Wanneer je een zoomlens gebruik is je bereik van een f/8 groter dan wanneer je een macrolens gebruikt. Denk je dus dat je die stamper en meeldraden met een f/8 allemaal scherp te krijgen gaat je dat dus niet lukken. Maak je echter een landschapsopname met een f/8 dan is dat bereik vele malen groter. In onderstaand schema heb ik alles geprobeerd wat duidelijker te maken. Pin me niet op de aantal meters, het gaat erom dat je begrijpt hoe het werkt.

Gebruik van diafragma

In de eerste kolom staan we op gepaste afstand van de papegaaiduiker en gebruiken we in alle drie de voorbeelden hetzelfde aantal mm zoom. Wanneer je alleen kijkt naar het diafragmagetal zie je dat hoe groter je je diafragmagetal maakt, hoe meer scherptediepte je hebt. Dat is met elke lens zo. Hoe lager hoe vager is wat je leer bij ons in de les dus hoe hoger het getal hoe meer scherptediepte.

Gebruik van zoom

In de tweede kolom gebruiken we verschillende zoomafstanden maar hetzelfde diafragmagetal, die f/8 terwijl we op dezelfde plek blijven staan. Dan zie je dus dat hoe meer je zoomt hoe minder je scherptediepte wordt.

Dichtbij of ver weg van onderwerp

In de laatste kolom gaan we steeds verder van de papegaaiduiker afstaan maar we houden dezelfde aantal mm zoom. Ook hier gebruiken we in alle drie de voorbeelden een f/8. Sta je dus neus aan snavel dan heb je dus veel minder scherptediepte dan als je op een afstand gaat staan.

Conclusie

Wanneer je dit dus even goed bestudeerd en probeert te begrijpen dan snap je dus dat elke lens zijn eigen bereik heeft met een f/8 maar dat het dus ook nog uitmaakt hoe groot dat bereik is wanneer je gaat zoomen met de lens en of dat je dichtbij of ver weg staat. 

Ik hoop dat dit je zal helpen wanneer je in het veld bent en je niet de scherptediepte krijgt die je op het oog had. 

Wil je echt alles van voor naar achter scherp, kijk dan even bij het stuk over stacken. Helaas kan dit alleen bij stilstaande beelden