Puzzel maken van je foto

Puzzelen is leuk. Een puzzelfoto maken ook. Een beetje secuur werk maar dan heb je ook wat. 

Wat heb je nodig:

Je kan deze plug-in, wanneer je hem geïnstalleerd hebt, terugvinden via Photoshop – Venster – Extensies (verouderd).

Open de plug-in. Je kan dan kiezen tussen diverse vormen van puzzelstukjes.

Via de twee schuifjes bepaal je hoeveel rijen je wilt, dus hoeveel stukjes.  Ik heb 8 rijen van 8 gekozen bij de pauwenfoto. Druk op Creat wanneer je dat hebt gedaan. 

Er verschijnen nu puzzelstukjes in de foto. Aan de rechterkant zie je ook allemaal lagen, voor elk stukje 1. Ze zijn genummerd. Links naar rechts is 1 t/m 8 (in mijn geval) en van boven naar beneden: A t/m H. Handig om dit even te bekijken want die info hebben we straks nodig. Er staat verder nog onder elke laag Effecten, maar dan kom ik ook later op terug. 

We gaan heerst het werkveld vergroten zodat we ruimte hebben om de puzzelstukjes los te maken. Ga naar Uitsnijden in je gereedschapsbalk. Klik op Option en ga met de muis naar een van de hoeken en trek het werkvlak naar buiten toe groter. Zorg dat je voldoende ruimte hebt voor de losse puzzelstukjes. Klik op Enter.

Om de achtergrond passend te hebben bij de foto gaan we een kleur toevoegen aan de achtergrond. Ga op de achtergrondlaag staan in je lagenpaneel en ga naar aanpassingslaag onder in je scherm (dat zwart/witte rondje). Kies volle kleur. Kies de kleur die je mooi vindt en dat kan ook via het pipet een kleur uit je foto zijn. Klik op ok. 

Nu gaan we de stukjes verplaatsten

Ga naar Verplaatsen in je werkbalk. Selecteer de eerste laag, het eerste puzzelstukje dus, en verplaats het puzzelstukje. Je kan hem draaien door iets buiten een hoekje van het puzzelstukje te gaan staan tot dat er een boogje komt met twee pijltjes. Nu kun je hem draaien. Druk op Enter als hij goed ligt. Ga naar stukje twee en doe hetzelfde. Zo ga je alle stukjes af om ze te verplaatsten. Het makkelijkste is van buiten naar binnen te werken zodat je ruimte creëert. Je kunt ook weer teruggaan naar een eerder stukjes als hij toch niet goed ligt. Zorg dat je in je werkveld blijft zodat de stukjes heel blijven. 

Ik laat soms wat stukjes aan elkaar zitten zodat je wel ziet wat er op de puzzel staat. Je moet ze misschien dan wel 1 voor 1 verplaatsten en weer even netjes aan elkaar leggen. 

Je kunt de stukjes ook over elkaar heen leggen maar zoals je ziet vallen ze allemaal op dezelfde manier over elkaar heen: links valt over rechts en onder verdwijnt onder de bovenste. Dit kun je veranderen om het echter te laten lijken. 

Ga op een puzzelstukje staan en dan zie je in het lagenpaneel welke puzzelstukje dat is. Ik heb F:6 geselecteerd. Ik wil deze over het stukje heen leggen dat erboven ligt. Dat is stukje E:6. Ik klikt nu op laag F:6 en verschuif hem bóven E:6 in het lagenpaneel. Je ziet nu in de puzzel dat het stukje bovenop E6 ligt i.p.v. er onder. Je kunt dat ook doen met rechts over links. 

Heb je alle stukjes op de goede plaats liggen dan gaan we nog wat schaduw toevoegen voor meer diepte. 

Zoals je gezien zult hebben is er al een effect toegevoegd aan elk stukje: Schuine kant en reliëf. Ik ga wat slagschaduw toevoegen. Ga op het eerste puzzelstukje in het lagenpaneel staan en ga dan naar onder en klik op FX. Kies voor slagschaduw. Er opent zich een paneel. Je kan de schaduw d.m.v. het rondje aan alle kanten van de puzzelstukjes leggen. Speel met de schuifjes tot je het gewenst resultaat hebt.

Klik o.k. als je tevreden bent over dat ene puzzelstukje. 

Nu gaan we de rest ook zo maken en dat doen we in één handeling. Nou, drie : ). Ga op laag 1 staan en klik rechtermuis. Ga naar Laagstijl kopiëren. 

Selecteer laag twee tot de laatste laag maar zonder de achtergrond. Klik rechtermuisknop en ga dan naar Laagstijl Plakken. Alle stukjes hebben nu dezelfde uitstraling.

Die losse stukjes hebben wel de goede schaduw maar de stukjes die aan elkaar zitten kunnen geen schaduw hebben dus die schaduw gaan verwijderen. 

Ga op dat stukje staan en klik erop. Rechts in je lagenpaneel zie je nu welk stukje dat is en sluit het oogje bij slagschaduw. Doe dat bij alle stukjes waarvan jij vindt dat de schaduw niet passend is. 

Zo ga je de hele puzzel door. Kijk ook even of je toch niet over de rand van je werkveld bent gegaan met een stukje. Alles OK? Dan ben je klaar.

Ik hoop dat je het leuk vondt dit uit te proberen. Laat je een keer wat zien op FB?