“Pep Ventosa” effect
Misschien ben je dit wel eens tegengekomen ergens op een fotosite of op instagram: “Pep Ventosa“.
Pep Ventosa is een fotograaf die een bepaalde manier van bewerken doet en hij doet dat zo goed dat dit effect in de wandelgangen ook gelijk zijn naam heeft gekregen.

Foto: Thea Goes ©
Wat is een Pep Ventosa? (PV)
Eigenlijk is een “PV” niets meer en minder dan het op een bepaalde manier maken van foto’s en deze op elkaar leggen in photoshop. Door te spelen met de doorlaagheid van elke foto krijg je een bepaald effect.
Wat heb je nodig:
- Een x- aantal foto’s
- Photoshop (PS)
De foto’s:
Je kunt dit effect op verschillende manier bereiken maar het makkelijkste is om te beginnen met een “lonely tree”. Terwijl je een rondje om de boom loopt maak je steeds een foto. Elk met dezelfde instellingen en zorg dat de boom een ongeveer op dezelfde plek in de foto komt. Ik gebruik het raster dat ik kan zien in liveview. Probeer een beetje ruim te kaderen. Zorg dat je een foto of 10 hebt (maar het kan ook bij vijf of met 50, net wat je zelf wilt)
De verwerking:
Zet de foto’s op je computer. Je kunt ze nu op twee manieren inladen in PS.
Vanuit LR
- Importeer ze in LR. (Snel alle foto’s selecteren: klik op de eerste foto, houdt de shiftknop ingedrukt en klik op de laatste)
- Selecteer ze allemaal d.m.v. Cmd A/ Cntr A (Mac/ Windows)
- Ga naar Foto
- Bewerken in
- Openen als lagen in Photoshop
- Afbeelding 1
- Vanuit PS
- Selecteer ze Bridge
- Ga naar extra
- Photoshop
- Bestanden laden in Photoshop lagen

© Thea Goes
Het duurt even maar alle foto’s worden nu ingeladen en als het waren boven op elkaar gestapeld. In de rechterkolom zie je al die lagen.
Boven al die lagen zie je deze twee mogelijkheden
Wanneer je “normaal” open klikt verschijnt er een hele rij mogelijkheden om de foto’s te laten overvloeien.
Klik je op 100 % dan kun je variëren in de mate van overvloeien, dus wil je veel van de foto zien of weinig. Je kunt alle foto’s selecteren en dezelfde mate van overvloei geven, je kunt ook elke foto apart doen. Zorg echter dat de laatste laag op 100% blijft staan.
Nu kun je gewoon gaan spelen met alle mogelijkheden. Die zijn eindeloos!!!
Is het nu zo dat je vindt dat er foto’s zijn die niet mooi in lijn met de rest zijn dan kun je een fotolaag verplaatsen. Ik vind het mooi als de alle stammen enigszins op elkaar liggen maar dat is allemaal een kwestie van smaak. Selecteer de foto in de rechterkolom en schuif hem naar de plek van de eerste laag. Klik linksboven op het verplaatsingsgereedschap op of V en dan kun je deze laag verplaatsten/ verschuiven.

© Thea Goes
Doordat je een rondje om de boom gelopen hebt, zijn alle foto’s een tikkie verschillend. Daardoor zie je een vaag verloop in de takken van de boom die een heel mooi zacht effect geven. Hoeveel dat is hangt af van het effect van overvloeien dat je gekozen hebt.
Afsluiting:
Wanneer je klaar bent dan ga je naar boven in de werkbalk naar Laag en dan helemaal onderaan: een laag maken.
Deze laag moet je wellicht even bijsnijden wanneer je lagen hebt verschoven en daardoor niet meer helemaal op elkaar liggen.
Variaties voor het maken van foto’s:
Loop naar voren in een straat een maak om de zoveel stappen een foto.
In een winkelstraat of een park waar mensen lopen.
Een bus die naar je toe komt.
Een bos bloemen die de draait.
Voor een huis en dan telkens een klein beetje inzoomen.
Als je het eenmaal doorkrijgt zijn de mogelijkheid eindeloos. Heel veel plezier ermee en laat eens een keer iets zien.