Opslaan van je foto’s is een vak apart

Lekker op vakantie of gewoon thuis, en dan veel fotograferen. Tijd om eens na te denken hoe we met dat beeldmateriaal omgaan. Met andere woorden: hoe gaan we alles opslaan?

Als eerst komen alle foto’s op je geheugenkaart te staan. Hoe groter het geheugen, hoe meer foto’s erop kunnen. Lekker makkelijk, alles zo achter elkaar op één geheugenkaart. Maar wat nu als die geheugenkaart crashend?  Slimmer is het om diverse geheugenkaartjes mee te nemen. Wissel om de paar dagen je kaartje. Mocht er nu met een geheugenkaartje wat gebeuren dan ben je niet alles kwijt. 

Nog fijner zou het zijn als je daarnaast nog een extra back-up hebt van je foto’s. Er zijn diverse manieren. We zullen er een aantal noemen, pik voor jou degene eruit waar je wat mee kan. 

Op vakantie

  • Neem je laptop mee. Je kunt dan je geheugenkaartjes overzetten op de laptop, waarna je beide bewaard. Mocht er met een van de twee wat verkeerd gaan, dan heb je nog een back up op de ander staan. Bekijk wel of het handig is qua gewicht of je de laptop meeneemt en of je regelmatig stroom tot je beschikking hebt om hem op te laden. Vergeet tevens de aansluiting camera – laptop niet mee te nemen wanneer je laptop geen kaarthouder bezit voor je geheugenkaart of maak gebruik van SD-kaartjes met WIFI – mogelijkheden. 
  • Zet al je foto’s in de Cloud. Bekijk van tevoren of je genoeg opslagcapaciteit hebt en of er mogelijkheden zijn op je vakantieadres om op het net te kunnen.
  • Gebruik een image tank. Je kunt diverse soorten geheugenkaartjes hier in kwijt en je bent verder niet afhankelijk van een computer. Wel moet je hem wellicht tussendoor een keer opladen. Gebruik je hem echter alleen om even een back up te maken dan hoeft het niet zo vaak.
  • Maak gebruik van een SSD of en HDD. Dit zijn externe harde schijven. Je moet dan echter wel een mogelijkheid hebben van een computer om je foto’s hierop te krijgen. SSD is het best bestendigd tegen vallen. 
  • Zet ze over op een USB-stick. Ook hierbij heb je een computer nodig maar een usb is wel lekker klein. 

Thuis opslaan van foto’s

Hoeveel foto’s maken we wel niet in een jaar? In het stuk “Lightroom tips en trucs” staan een aantal tips over het sorteren van foto’s. Maar waar slaan we ze op?

Het is niet raadzaam om al je foto’s op je PC te laten staan. Hij wordt dan traag en op een gegeven moment is je opslagcapaciteit vol. Maar wat dan wel?

Externe schijf

Koppel een externe harde schijf aan je computer. Hier zet je ze op vanaf je geheugenkaartje en daarvan bewerk je ze ook. Of je kiest ervoor om de sessie op je computer te zetten zodat je weet wat je nog moet bewerken en als die map klaar is zet je alles op je externe harde schijf. Net wat je handig vindt. 

NAS

Eigenlijk hetzelfde als een externe harde schijf alleen kun je via een NAS bestanden delen via je thuisnetwerk. Iedereen in huis kan daar dus bij vanaf zijn eigen computer. Een externe schijf zit echt vast aan 1 computer. 

In de Cloud

Vanuit waar je maar wilt kun je bij je foto’s. Ook makkelijk als je op vakantie bent en daar een back up wilt maken van de foto’s die je net gemaakt hebt. Je hebt verschillende diensten die je daarvoor kunt gebruiken zoals Dropbox, Google drive en Google foto’s maar er zijn er nog veel meer. Meestal heb je een bepaalde grootte van opslag gratis en moet je betalen als je meer opslag wilt. Het is ook makkelijk als je je foto’s met meerdere wilt delen. 

USB-stick

Klein en makkelijk als je een extra back up wilt maken. Ze kunnen aangesloten worden op de PC, laptop en telefoon. Zorg echter wel dat je er een aanschaft van een goed merkt, net zoals bij je geheugenkaartjes en dat je ze niet uitwisselt met anderen. Zo weet je zeker dat er geen virus op komt. 

Welke manier je kiest is wat het beste bij je past. Zorg er echter voor dat je foto’s op meerder plekken staan zodat als er een keer wat fout gaat, niet al je werk verdwenen is.