Olieverfschilderij maken

Een van onze favoriete filters ie het olieverf-filter. Supersimpel maar met een heel leuk effect.

Wat heb je nodig?

  • Een foto
  • Photoshop

Hoe ga je te werk?

Open je foto in photoshop en maak er een slim object van. Klik met je rechtermuisknop of ga naar Laag boven in je scherm – slimme objecten – omzetten in slim object. Je laag heet nu “Laag 0”.

Ga boven in je scherm naar Filter – Stileren – Oilpaint. 

Er wordt nu een scherm geopend. Deze zal ik wat meer uitleggen.

Je hebt vier schuifjes: stileren, netheid, schalen en penseelharen.

Stileren:          0 is niet zo netjes schilderen – 10 zijn vloeiende bewegingen

Netheid:          0 zijn korte penseeltreken en 10 lang en vloeiend 

Schalen:          0 is dun laagje verf en 10 is een dikke laag verf

Penseelharen: 0 zijn dunne penseelharen en 10 zijn duidelijke penseelstreken

Ga in het begin helemaal van links naar uiterst rechts om te zien wat er gebeurt.

Onderdeel Belichting en schittering:

Belichting:       Door de hoek te veranderen verander je waar het licht vandaan komt en zie je soms meer details. 

Schittering:     Hiermee verander je de intensiteit van het licht. 

Deze twee kun je ook uitzetten door het vinkje te verwijderen.     

In het voorbeeldscherm kun je zien wat er gebeurt. Door op je foto te gaan staan op een bepaalde plek kun je in het voorbeeldscherm zien wat je aan het doen bent. Met + en – kun je in- en uitzoomen. 

Speel met al deze mogelijkheden en als je tevreden bent druk je op OK. 

Het kan echter zo zijn dat je op een bepaalde plek je filter helemaal geweldig vindt maar dat er ook een deel is waarvan je niet blij wordt. Geen probleem, dat kunnen we aanpassen.

Maak een copy van je slimme filter. Ga op het vierkantje staan, rechtermuisknop en kies Nieuw slim object via kopiëren. Deze zie je nu in je lagen paneel boven de officiële laag staan.

Open in deze laag je oilpainting laag. Je ziet het scherm weer verschijnen. Klik op de foto op het deel dat je wilt veranderen zodat deze in je voorbeeldscherm te zien is en schuif met de schuifjes tot je dat onderdeel dat je eerst niet mooi vond nu wel ok vindt. Dat de rest van je foto ook veranderd klopt maar dat geeft niet, het komt zo echt goed. Druk op OK als je klaar bent.  

Activeer je gekopieerde laag. Ga naar boven naar Laag – Laagmaskers – Alles verbergen.

Je eerste laag ligt nu boven je gekopieerde laag. Je gekopieerde laag is verborgen. Open in je gereedschapsmenu je penseel. Klik op de foto met rechtermuisknop en je penseelvenster gaat open. Kies bij Grootte dat wat je denk nodig te hebben om mee te werken, is grootte van je penseel. Zet hardheid op 1. Sluit het venster.

Ga in je gereedschapsbalk naar achtergrondkleur instellen (het witte en zwarte vierkantje) en zorg ervoor dat het witte vierkant boven het zwarte vierkantje staat. 

Ga nu met je penseel over dat deel dat je anders wilt, zoals je dus in de copylaag hebt veranderd. Dat zie je nu verschijnen. Wanneer je tevreden bent maak je via Laag – 1 laag maken één laag en sla hem op. Wil je er later nog aan werken dan doe je dat niet en sla je hem op als een photoshopbestand. 

Super simpel met een heel gaaf effect.