Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen, zeker als je wel eens gekeken hebt naar een tweedehands camera: het aantal clicks. Maar wat wordt daar nu mee bedoeld?
Aantal clicks is niet meer of minder dan het aantal keren dat er een foto is gemaakt. Voor de techneuten onder ons: één keer dat de sluiter open en dicht gaat is één klik … eh… click.
Maar waarom willen we dat weten?
Hoe meer clicks er gemaakt zijn hoe meer de camera zijn werk heeft gedaan en hoe meer hij dus “versleten is”. Ja, ook camera’s verslijten. Betekend dus dat wanneer je je camera te koop aanbiedt die biedende partij wellicht wil weten hoe “versleten” dus hoeveel clicks hij heeft gemaakt. Geldt ook voor wanneer je zelf een camera koopt. Want elke camera heeft een bepaald aantal clicks en dan is hij echt wel op en gaat zelfs stuk.
Hoeveel clicks kan een camera maken?
Om en nabij: Budgetcamera: 40 – 80 duizend clicks
Semi-professional: 100 – 150 duizend clicks
Professionele camera: 150 – tot 400 duizend clicks
Wat gebeurt er als je camera aan een maximum aantal clicks zit?
Dan gaat de sluiter kapot. Je kan dat laten maken maar een nieuwe camera kopen is een betere oplossing. Het is duur en je hebt dus al een oude camera die vaak ook andere mankementen gaat krijgen. Investeren in een nieuwere in camera is dan beter.

Hoe kun je zien hoeveel clicks je camera heeft gemaakt?
“Mijn kaartje houdt toch het aantal foto’s dus clicks bij?” Ja klopt, je nummering gaat echter maar tot iets met vier cijfers, bij 9999 houdt het op en begint hij opnieuw met tellen. Je kan ook zelf de nummering van je kaartje op 0 zetten en je gebruikt wellicht meerdere kaartjes.
Een weetje: elke keer als je liveview gebruikt klapt je spiegel ook op dus dat wordt ook meegeteld.
Maar hoe kom je het dan te weten?
De clicks worden opgeslagen in je meta gegevens maar Lightroom of andere programma’s laten dat niet zien wanneer je die gegevens uitleest. Gelukkig heb je daar programma’s voor:
Maak een foto en laat deze in op deze site en je ziet hoeveel clicks je camera heeft gemaakt.
Nog een weetje:
Niet elke camera geeft zich zomaar gewonnen om deze info met je te delen. Niet iedere merk heeft het ingebouwd in zijn camera’s.