Macro lens

Wat is nu een de goede lens voor macrofotografie

We krijgen vaak de vraag wat een goede macrolens is. Nu kun je het hebben over wat “goed” is. Het is echter wel fijn om te weten wat macro is en welke lens je daarvoor kunt gebruiken. 

Wat maakt macro nu macro?

Een echte macrolens maak een afbeelding 1:1. Dat betekent dat 1 cm in het echt ook 1 cm zal zijn op de sensor. Gebruik je 50mm dan is de verhouding 1:2. Het onderwerp is dus de helft zo klein. In de praktijk betekent dat je dus een lens moet hebben van minimaal 100mm. Heb je minder mm dan spreken we over close-up fotografie. 

Close-upfotografie

Close-up fotografie doe je met een lens waarbij staat dat ze ook geschikt zijn voor macro.  Deze kunnen dichter bij een onderwerp scherpstellen dan een lens die daar niet geschikt voor is. 

Nadeel echter wanneer je bijv. een 50mm lens hebt dat je heel dicht bij het onderwerp moet komen wil je het onderwerp redelijk groot in beeld hebben. Is jouw onderwerp echter een insect dan zal die dat niet zo leuk vinden. 

Bij lenzen waarbij niet vermeld staat dat ze ook voor macro zijn, kun je ook niet echt dicht bij een onderwerp komen. Elke lens heeft een minimale afstand nodig tot het onderwerp om te kunnen scherpstellen en dat is bij de meeste lenzen niet dichtbij genoeg om close-up fotografie te kunnen doen. Het enige dat je dan kunt doen is naderhand een uitsnede maken maar dan verlies je kwaliteit van de foto. 

Dus een lens met vermelding van “ook geschikt voor macro” kan dus dichterbij scherpstellen bij je onderwerp dan een lens die niet geschikt is voor macro. Ook een macrolens heeft een bepaalde afstand nodig om scherp te stellen maar zijn vergrotingsfactor is meer bij een 100mm dan bij een 50mm.

Voordelen van een echte macrolens zijn dus:

Je vergroting is 1:1 of meer. 

Je kunt dicht bij een onderwerp scherpstellen. Wil dat onderwerp dat niet dan heb je nog een goede vergrotingsfactor.

Je achtergronden zullen mooier vervagen dan bij een gewone lens. 

Waar moet je nog meer op letten?

Beeldstabilisator

Er zijn macrolenzen met en zonder beeldstabilisator. Je kunt bedenken dat de lenzen met duurder zijn dan de lenzen zonder.

Een stabilisator is handig wanneer je veel uit de hand fotografeert en wanneer je geregeld met wat minder lichte omstandigheden werkt. Je moet je afvragen of je de prijs ervoor over hebt. Vaak moet je toch een snelle sluitertijd hebben wanneer je insecten fotografeert. Gebruik je een statief dan is het helemaal niet nodig.

Autofocus

Het is wel fijn als de lens snel scherpt stelt. Niet bij stilstaande onderwerpen maar ga je de natuur in, dan is dat wel fijn. 

Vind ik macro wel leuk?

Voor macrofotografie heb je veel geduld nodig. Het is echt heel anders dan een landschap op de foto zetten. Maar om dan gelijk een dure lens aan te schaffen?! Je kunt ook voorzetfilters kopen die een vergrotingsfactor hebben. Een soort van vergrootglas dus. Deze schroef je voor op je lens (beschermfilter er eerst af) en zo kun je rustig uitproberen of het wat voor je is. Deze filters kosten maar een paar tientjes.

Je kunt ook een tussenring gebruiken. Deze verlengt je brandpuntafstand en zo kun je dichterbij komen. Ook deze kosten maar een paar euro. Vind je het dan echt leuk, dan kun je een macrolens aanschaffen die je dan ook zeker gaat gebruiken. 

Natuurlijk kun je met elke lens een klein onderwerp op de foto zetten. Ook met een zoomlens en een groothoek. Staat je onderwerp stil dan kun je net zo dichtbij komen als je lens dat toelaat om nog te kunnen scherpstellen. Juist leuk omdat de achtergronden heel anders worden dan bij een macro. Bij een groothoek zie je heel veel van de omgeving wat zeker ook een toevoeging zal zijn om je verhaal te vertellen. Gewoon proberen en je laten verrassen.

Veel plezier!