Lightroom tips

We krijgen nog wel eens vraagjes over bepaalde functies in Lightroom. We dachten dat wellicht meerdere mensen met deze vragen zitten. We hebben er een paar verzameld samen met onze eigen handigheidjes en hopelijk heb je hier iets aan.

Sneltoetsen

Zeker als je op een wat kleiner scherm werkt kan LR niet altijd alle functies zichtbaar maken en moet je soms functies ergens vandaar halen maar waar? Soms werken bepaalde sneltoetsen ook sneller dan het werken met de muis. Het kan dus handig zijn om van vaak gebruikte functies de sneltoets te leren. Deze sneltoets staat naast de functie in het keuzemenu boven in je scherm. 

Classificeren via sneltoets

Wanneer je je foto’s een classificering wilt geven om later bepaalde foto’s makkelijker eruit te halen voor bijv. je bewerkingen kun je dus ook je sneltoetsen gebruiken:

Sterren:                      toets 1 t/m 5 voor 1 t/m vijf sterren

Verwijderen:              0

Wil je een classificatie geven en daarna gelijk naar de volgende foto: druk dan de shift knop in samen met de classificatie.

Vlag:                           P

Verwijderen:              U

Wil je een classificatie geven en daarna gelijk naar de volgende foto: druk dan de shift knop in samen met de classificatie.

Kleuren:

Rood:                          6

Geel:                           7

Groen:                        8

Blauw:                        9

Wil je een classificatie geven en daarna gelijk naar de volgende foto: druk dan de shift knop in samen met de classificatie.

Voor het gebruik van de cijfertoets kunnen alleen de cijfertoetsen bovenaan het toetsenbord worden gebruikt

Stapelen

Om overzicht in je foto’s te krijgen is het stapelen van foto’s ook een uitkomst. Zo kun je een stapel maken van foto’s die bijv. een HDR moeten gaan worden, foto’s die je op een bepaalde manier wilt bewerken of wat voor reden dan ook. 

In de bibliotheek selecteer je de foto’s die op je stapel moeten komen. Dit doe je snel door de eerste foto aan te klikken, dan de shiftknop ingedrukt te houden en de laatste foto aan te klikken. Staan de foto’s door elkaar dan moet je ze even afzonderlijk selecteren en dan houd je de Cmd of Cntr toets ingehouden terwijl de foto’s selecteert. (Mac/Windows)

Ga naar het keuzemenu bovenin: foto        stapelen        groeperen in een stapel 

of

Je klikt met rechtermuisknop waardoor je het menu opent en ga dan naar stapelen      groeperen in stapel

of

Gebruik de sneltoets: Cmd G/ Cntr G (Mac/Windows)

Druk je nu op het cijfer in het hoekje van je stapel dan zie je alle foto’s in die stapel. Dit kan ook door op de dubbele streepjes aan de linkerkant van de stapel te drukken.

Wanneer je het stapelmenu opent zie je nog meer opties zoals de bovenste foto van de stapel veranderen, bijv. als de HDR klaar is en je wilt die boven op de stapel zichtbaar hebben of een foto verwijderen die toch niet in de stapel hoort. Zoals je zult zien zijn daar ook sneltoetsen voor. 

Verzamelen

Stel je maakt aan het einde van elk jaar een fotoboek over het afgelopen jaar met je allermooiste foto’s. Of je wilt een presentatie maken over een bepaald onderwerp, bijv. je architectuurfoto’s. Betekend dat je ergens een map moet aanmaken waarin alle foto’s komen die je daarvoor nodig hebt. Je kunt dan een map “fotoboek” maken en daarin alle foto’s kopiëren. Betekend extra ruimte want al die foto’s heb je nu twee keer. Je kunt de foto’s naar die map verplaatsten maar ja, dan staan ze niet meer in de officiële basismap. Moet je ze later weer allemaal terugzetten in de oorspronkelijke map.  Je kunt ook een verzameling maken. De foto’s blijven dan in hun oorspronkelijk map staan maar zijn zichtbaar in je fotoboekmap en vanuit daar ook te gebruiken. 

Er zijn verschillende manieren:

Selecteer in bibliotheek de foto’s die je in je fotoboek wilt hebben. Ga vervolgens naar de linker kolom en klik op de + achter verzamelingen en kies voor verzameling maken. Geef de map een naam en vink geselecteerde foto’s opnemen aan.

Je kunt ook eerst een map aanmaken bij verzamelingen. Vervolgens sleep je de foto’s die in de map moeten er gewoon in.

Er is ook nog een derde manier: Maak een verzamelmap aan en vink “instellen als doelverzameling” aan. Achter de naam van de verzameling zie je nu een staan. Klik je nu op het ronde lege bolletje op de foto dan voegt hij de foto toe aan die verzameling. Je kunt ook de sneltoets “B” gebruiken. Druk je nog een keer op de “B” dan verdwijnt die foto weer. 

Sneltoets verzameling maken: Cmd N/ Ctr N (Mac/Windows)

Slimme verzameling

Het zou natuurlijk fijn zijn wanneer je door het jaar heen al je foto’s voor je fotoboek zou kunnen bijhouden in die verzamelmap. Daarvoor kun je een slimme verzameling aanmaken.

Klik op verzamelingen in de linker kolom en kies slimme verzameling. Er opent zich een scherm waarin je boven in de naam zet van de slimme verzameling dus bijv. fotoboek jaar 2021. Boven in het witte scherm kun je kiezen waar LR je foto’s op moet selecteren om in je slimme verzameling te komen. Wanneer je kiest voor bestandnaam kun je daarachter een woord zetten bijv. fotoboek2021. Wanneer je nu een foto hebt gemaakt en bewerkt en je denkt dat is er een voor mijn fotoboek van 2021 dan zet je bij de foto de trefwoordtags: fotoboek2021 en deze verschijn dan automatisch ook in de slimme verzamelmap fotoboek2021. Hij blijft in de oorspronkelijke basismap maar virtueel zit hij ook in de slimme verzamelmap. 

Je kunt er ook foto kiezen de foto’s een labelkleur mee te geven en dan kies je niet voor bestandnaam in de keuze kolom maar voor labelkleur. Net wat voor jou handig is. Er zijn meerdere opties samen ook mogelijk. Klik op het plusje rechts in het scherm en dan kun je nog een criterium toevoegen waar die verzameling aan moet voldoen bijv. alleen maar horizontale foto’s. 

Nog meer ordenen

Je kunt zo ook familiemappen maken met bijv. een map voor elk kind. Moet je nu een keer een foto hebben voor de verjaardag van je kind dan hoef je niet al je foto’s door te zoeken naar de leukste foto, ze zitten dan allemaal al in de map van dat betreffende kind. Of voor de verschillende sporten waar je fotografeert of verschillende soorten fotografie.

Maak dan gelijk een verzamelgroep aan bijv. de familiegroep waar al je familieleden afzonderlijk een eigen map hebben. Klik bij verzamelen op verzamelingsset maken en noem deze bijv. familie. Klik nu bij verzamelingen op de familiemap en maak daar de diverse groepen aan voor de desbetreffende familieleden. En dit kan natuurlijk op allerlei gebied. 

Nogmaals: de foto blijft alleen in de basismap zitten maar hij is ook zichtbaar in de verzamelmap. Verwijder je een foto uit de verzameling dan zit hij nog gewoon in je basismap. Verander je de foto d.m.v. een bewerking in een map van verzamelingen dan verandert dus in feiten je foto in de basismap.

Opslaan

Lekker een dagje achter de PC gezeten en nu wil je de foto’s opslaan. Hele serie gemaakt in de dierentuin maar moet je die nu 1 voor 1 opslaan? Nee, gelukkig niet.

Selecteer in de fotofilmbalk die foto’s die je wilt opslaan in een bepaalde map.  Allemaal tegelijk dus door de eerste foto aan te klikken en dan shift ingedrukt houden en de laatste foto aanklikken. Staan de foto’s door elkaar dan moet je ze even afzonderlijk selecteren en dan houd je de Cmd of Cntr toets ingehouden terwijl de foto’s selecteert. Druk nu op exporteren en dan opent zich een scherm. 

Bij Bestandsnaamgeving (wel even aanvinken wanneer je daar wat wilt doen) kun je voor verschillende opties kiezen:

Aangepaste naam – reek: dit houdt in: FC1, FC2, FC3, etc. Bij beginnummer vul je het nummer in waarmee de reeks moet beginnen en LR doet de rest vanzelf.

Aangepast naam (y van w): FC (1 van 10), FC (2 van 10), etc. Ook hier kies je zelf weer waar je mee wilt beginnen en LR regelt de rest.

In een keer sla je dus zo 50 foto’s op als dat zou moeten. 

Dit zijn zo maar wat kleine tipjes. We hopen dat je er iets aan hebt.