Lightroom tips deel II

Makkelijke trucjes tijdens bewerken van een foto

Horizon recht

Mijn eerste actie voordat ik ook maar iets in de foto ga doen is controleren of de foto recht staat. Wanneer je niet ruim genoeg gefotografeerd hebt kan het nl. zijn dat je compositie niet meer top is wanneer je dat doet en dat je foto er minder geslaagd uit ziet dan je had bedacht. 

Klik in de gereedschapsbalk op waterpas-symbool en trek deze over de horizon van je foto en laat los. Je zult zien dat de foto recht gaat staan. Je kunt ook de hoeken van je foto bewegen en zo recht zetten of juist heel erg scheef. Tevreden? Klik op Enter. Je kunt ook op Automatisch klikken in het gereedschapsscherm.

Compositie maken

Vind je het soms lastig om in een foto de compositie aan te passen omdat hij het net niet is? LR heeft een handig hulpmiddeltje. Hij kan nl. van bepaalde composities de lijnen tonen in je foto.

Ga naar de croptool linksboven in je gereedschapspaneel. Zodra je dit hebt aangeklikt, druk je op O van je toetsenbord. De lijnen van 9 verschillende composities komen dan voorbij, telkens een andere wanneer je op de O blijft drukken. Sommige raster kun je ook spiegelen d.m.v. de O i.c.m. de shiftknop.

Foto croppen

Wil je de foto croppen dan kun je bij Aangepast, naast de croptool aangeven welke verhouding je van de foto wilt aanhouden. Kan nl. best zijn dat je eens een ander formaat wil dan standaard 2×3/4×6. Let wel op als je een foto wilt afdrukken, dan moet je je houden aan de standaard fotoformaten. Voor in een fotoboek maakt de verhouding van de foto niet uit.

Over- of onderbelicht.

Is die lucht nu goed of neigt hij naar overbelicht? In je histogram zie je bovenaan aan de hoeken twee vierkantjes. Wanneer je op de linker klikt zie je de onderbelichte delen van je foto in blauw verschijnen en de rechter geeft de overbelichte delen in rood aan.

Wist je dat je die kleurtjes in je histogram ook kunt gebruiken om je foto te bewerken? Elke kleur komt overeen met een schuifje. Ga op een kleur staan en beweeg de muis, daaronder kun je zien welk schuifje er mee schuift, in de foto zie je wat er gebeurt. 

Schuifjes resetten

Ben je aan het schuiven met de schuifjes maar het bevalt niet, dan wil je soms weer even terug naar het begin: schuifje op de 0. Door dubbel te klikken op de naam gaat het schuifje gelijk terug naar de 0-waarde. Wil je alle schuifjes annuleren, klik dan op Opnieuw Instellen onderaan je werkblad.

Vergelijken met originele foto.

Ben je lekker bezig maar weet je niet meer hoe de originele foto eruit zag? Ben je niet aan het overdrijven in je bewerking? Druk op de Y en je krijgt twee foto’s te zien: voor en na. Druk je weer op de Y dan zit je weer in je bewerkte foto. Deze symbolen vind je ook linksonder in je scherm.

Oneffenheden weghalen (retoucheren)

Heb je iets in de foto wat je eigenlijk er niet in wilt hebben? Een paaltje wat je irriteert of erger: een vlek in de lucht maar die dus komt van een vervuilde sensor. Dan kun je die weghalen via het menu Retoucheren. 

Je hebt drie keuzes: 

  • Verwijderen met behoud van inhoud: je vlek gaat weg maar de achtergrond blijft
  • Retoucheren: LR zoekt een vervanging van je vlek
  • Klonen: je kan zelf aangeven waar hij de vlek mee moet vervangen.

Gewoon eens uitproberen. Via opnieuw instellen kom je weer in je gewone foto.

In alle rust je foto bekijken.

Aan weerzijde van je foto vind je alle benodigdheden voor het bewerken van je foto. Al deze panelen kunnen best druk overkomen. Wil je de foto eens rustig bekijken zonder al die werkpanelen: druk op de L van je toetsenbord. De eerste keer worden de zijkanten vager, de tweede keer staat je foto volledig op een zwart scherm en de derde keer is alles weer terug.

Bewerking kopiëren

Heb je een aantal foto’s die onder dezelfde omstandigheden zijn gemaakt dan kun je heel eenvoudig de bewerking van één foto kopiëren naar de ander foto’s. 

Bewerk je foto en als je klaar bent klik je op Kopiëren, linksonder op je werkblad. Er opent een venster. Daar kun je aangeven welke acties je gekopieerd wilt hebben naar de andere foto’s. 

Klik vervolgens op Kopiëren. Ga naar je filmstrip en selecteer de foto die je ook deze bewerking wilt geven. Deze verschijnt nu in je werkblad. Klik op OK en zie je bewerkingen zijn gekopieerd.