High en Low Key Fotograferen

Vast wel eens voorbij zien komen maar wat is en hoe doe je het?

High Key foto

Een high key foto is niet gewoon een overbelichte foto. Dat zou wat te makkelijk zijn. Het is wel zo dat de lichte onderdelen van de foto overheersen. Eigenlijk zitten er bijna geen schaduwen in en is er weinig contrast aanwezig maar zijn de lichte partijen wel goed belicht. High key foto’s zijn vaak gemaakt in kleur. Kleuren kun je namelijk lichter maken, ze werken goed met een laag contrast. Dit geeft een bepaalde sfeer aan de foto en word vaak gebruikt om iets positiefs uit te stralen. Toch is high key in zwart/wit ook erg mooi.

Low Key foto

Hier zitten voornamelijk donkere delen in een foto én er zit veel contrast in. Hierdoor krijgt de foto lekker veel drama. Daar zit ook het verschil in met een onderbelichte foto: er moet wel contrast zijn. Low Key foto’s zijn vaak gemaakt in zwart-wit. Je werkt al met contrasten in zwartwit fotografie en dat kun je nu lekker “overdrijven” en het geeft een mysterieuze sfeer. Maar natuurlijk werkt het in kleur ook.

Hoe maak je een High Key foto in een studiosetting?

Het is fijn wanneer je een lichte ruimte tot je beschikking hebt met veel invallend natuurlijk licht. Kies dus een zonnige dag uit. Daarnaast heb je lichtbronnen nodig zoals flitsers, lampen en reflectieschermen. Deze kun je zo neerzetten dat je de schaduwen verminderd of helemaal weghaalt en dat er helemaal geen contrasten meer zijn. 

Probeer bij je onderwerp alle harde kleuren te voorkomen. Zachte kleuren en wittinten versterken het high key effect.

Werk met een lichte achtergrond, deze hoeft echter niet per se wit te zijn. 

Zorg ervoor dat eerst je achtergrond goed is uitgelicht en vervolgens richt je je op je onderwerp. Beste is om bij achtergrond en bij het onderwerp van twee kanten het licht te laten komen om zo schaduwwerking te voorkomen. 

Zet je onderwerp niet te dicht op de achtergrond. Dit helpt je om schaduwen en harde contrasten op de achtergrond te verminderen.

Werk met camera op statief. De sluitertijden zullen lang zijn maar zo heb je ook je handen vrij om de lampen, reflectieschermen e.d. te verplaatsen zonder dat je daarna je compositie weer moet bepalen.  Werk je met personen dan kan een langere sluitertijd een uitdaging zijn. 

Verder is het proberen en je instellingen telkens bijstellen. Houdt via je histogram in de gaten of er geen overbelichte delen in je foto zitten. Er zijn geen vaste instellingen, alles hangt af van de hoeveelheid licht en lichtbronnen die je tot je beschikking hebt. Spotmeting is wel aan te raden. Vergeet je witbalans niet mee te nemen in het verhaal, deze zorgt ook voor een bepaalde sfeer in je foto. 

High Key in de natuur

In de natuur kun je nl ook high key foto’s maken maar een grote studiolamp zet je daar niet zo snel neer. Je hebt echter wel kleine lichtbronnen die je kunt gebruiken zoals zaklamp of lampen die op een accu werken. Met een reflectiescherm kun je het licht sturen. Mits je het dan over kleine onderwerpen hebt. 

Landschappen kun je ook high key fotograferen. Zeker overdag is het goed mogelijk. Maak ook weer gebruik van een statief vanwege de lange sluitertijden. Kijk goed waar het licht vandaan komt en zorg ervoor dat ook hier geen uitgebeten plekken in je foto komen, dus houdt je histogram in de gaten.

Hoe maak je een Low Key foto in een studiosetting?

Nu moeten we zorgen dat we zo min mogelijk licht de ruimte in laten komen. Goed verduisterde gordijnen is dan wel een pre en werk ook met een zwarte/donkere achtergrond want je wil de foto zo donker mogelijk hebben.

Handig is om je camera ook gewoon weer op statief te zetten zodat je alles kunt veranderen maar je compositie gewoon goed blijft. Tevens hoef je je dan ook niet druk te maken om de sluitertijden. 

Met een klein lampje kun je evt. een lichteffect aanbrengen in je onderwerp maar zorg dat dat wel op een juist doordachte plek is. De achtergrond mag niet verlicht worden.  Lichteffect mag wel een lekker contrast hebben met de donkere delen van de foto. 

Vermijd ook hier weer harde kleuren maar zoek het in de donkere grijstinten, donkerbruin of zwart. 

Houdt je histogram weer in de gaten want de foto mag niet onderbelicht zijn. Zorg dat je ISO ook zo laag mogelijk is om ruis te voorkomen want ruis zie je het best in de donkere delen van je foto.

Ook hierbij zijn de instellingen weer gewoon proberen en bijstellen. Tevens is hier een spotmeting goed te gebruiken omdat je gericht wilt licht meten. 

Low Key in de natuur

Als het donker is heb je mooie condities voor low key fotografie. Maanlicht of straatverlichting kunnen mooie dramatische sfeerverlichting geven voor een low key foto. Zet je model of onderwerp zo neer dat er maar een deel van verlicht wordt.

Allebei de effecten zijn leuk om eens te proberen. Speel met de instellingen en kijk wat er gebeurt. Laat je verrassen door het licht of juist door de afwezigheid hiervan.