Het Adamski effect

Misschien heb je ze als eens voorbij zien komen. Van die foto’s met een vage omgeving plus een stilstaand scherp onderwerp. Het heet het Adamski-effect, bedacht door de fotograaf Josh Adamski.

Best leuk maar hoe maak je zoiets? Dat ga ik hier uitleggen. 

Wat heb je nodig:

  • Een geschikte foto. 
  • Photoshop

Een geschikte foto maar wat is een geschikte foto? Een foto met veel lijnen of met een simpel hoofdonderwerp. Gaandeweg ga je dat wel doorkrijgen.

De verwerking

Open de foto in Photoshop en kopieer hem 1 keer. Dit kan bovenin bij lagen of aan de rechterkant op de foto gaan staan en rechtermuisknop klikken. Kies kopieer.  

Geef de laag een naam, ik noem hem horizontaal.

Ga op deze foto staan en ga naar boven naar Filter. Kies Vervagen – bewegingsonscherpte.

Je krijgt nu een scherm waar je een aantal zaken kunt aangeven: welke hoek je de bewegingsonscherpte wil laten lopen en hoe sterk je dat wilt.  Ik kies voor horizontale vervaging dus 0 en voor 1000 pixels als afstand. Druk op OK.

Ga met je muis op de horizontale laag staan en maak een laagmasker aan. Dat doe je door onderaan je scherm te klikken op het vierkantje met het rondje erin. 

Mijn doel is de bootjes duidelijk zichtbaar te maken. Kies aan de linkerkant voor je penseel en zorg dat hij zwart kleurt. Dit regel je bij achtergrondkleur instellen. 

Om goed te kunnen zien waar in mijn geval de bootjes zitten verlaag ik aan de rechterkant boven mijn horizontale laag de dekking van deze horizontale laag. En zie daar je onderwerp wordt zichtbaar.

Ga nu heel precies met je penseel over het onderwerp heen dat je wilt laten zien. Bovenin bij dekking penseel kun je nog aangeven hoe zichtbaar je je onderwerp wil hebben. Kwestie van smaak, maar ik wilde de kano’s best wel aanwezig laten zijn dus heb de dekking wat verhoogd. 

Met de toetsen { en } kun je je penseel vergrootten of verkleinen

Is het een klein onderwerp dan kun je de foto vergrootten door links onder te kiezen voor bijvoorbeeld 150% zodat hij duidelijker in beeld komt. 

Heb je heel je onderwerp gehad dan ga je weer naar de dekking van de laag (niet van je penseel) en zet die terug naar 100. En zie daar het eindresultaat. Ben je tevreden dan ga je bovenin naar Laag – één laag maken. 

Je kun hierin oneindig veel variëren. I.p.v. bewegingsonscherpte als effect kun je ook kiezen voor filter – radiaal vervagen, of filter – pixel – mezzotint. Alles is mogelijk. Gewoon lekker proberen. Laat je eens wat zien wat het geworden is?