HDR – High Dynamic Range

HDR staat voor High Dynamic Range. Hiermee kun je een foto maken die op alle fronten goed belicht is, zowel de donkere, schaduwpartijen als de lichte delen. 

Wij kunnen veel meer zien dan een camera en dat geldt ook voor de donkere en lichte delen in een compositie. Het verschil dat er soms is tussen licht en donker kan een camera niet overbruggen. Dat betekent dat je óf een goed belichte lucht hebt óf een goed belichte ondergrond. Maar in je nabewerking kun je ook niet altijd het niet goed belichte deel corrigeren. Gewoon omdat er in de lucht niet meer voldoende informatie is vanwege een uitgebeten deel. Of de ondergrond is zo donker dat er ruis en/of verkleuringen naar boven komen die je niet wilt als je dat gaat verbeteren. Maar wat moet je dan doen? Een HDR opname maken.

Wat is een HDR opname?

Een HDR opname bestaat uit een x-aantal foto’s. De eerste begint bij een goed belicht licht gedeelte en de laatste is een goed belicht donker gedeelte en daartussen zitten een range die dat zouden kunnen overbruggen. Hoe groter het verschil tussen licht en donker hoe meer foto’s je maakt. 

Hoe ga je te werk?

  • Zet je camera op statief.  Alle foto’s moeten nl. exact hetzelfde zijn omdat je ze zo op elkaar gaat leggen. Je kunt dit ook alleen doen met iets dat stil staat. Een bloemenveld in de wind gaat niet lukken. Je zult dan vertekeningen zien van de wapperende bloemen.
  • Gebruik daarom ook een afstandsbediening zodat elke trilling vermeden kan worden. 
  • Kies een lage ISO. Maakt niet uit wat de sluitertijd doet, je staat toch op statief dus we kunnen zo alle ruis voorkomen. 
  • Kies een diafragma en laat hem daarop staan. 
  • Stel handmatig scherp om zo te zorgen dat hij niet ineens en op een ander punt gaat scherpstellen.
  • Wanneer je compositie juist is maak je een foto op 0 belicht, op +1 en – 1. Maar wanneer je denkt dat je meer foto’s moet hebben boven 0 belicht dan kan dat ook. Of juist meer foto’s onderbelicht. Je hoeft niet altijd net zoveel foto’s onder de 0 als boven de 0 te maken. Op een gegeven moment weet je wel wat je nodig hebt. Zorg ervoor dat je in ieder geval een goed belichte lucht hebt en een goed belichte ondergrond en vervolgens alles ertussen. 
  • Minimaal 3 foto’s ( oneven aantal).
  • Deze stops kun je op de A-stand instellen d.m.v. onder- en overbelichten of in de M -stand door je sluitertijd steeds langer te maken. Maar let erop dat je je diafragma op hetzelfde getal laat staan. Anders krijg je allemaal foto’s met een verschillend diafragma. 

Maak liever een foto te veel dan te weinig. 

De verwerking

Vanuit LR

Laat je foto’s in in LR. Selecteer ze in de bibliotheek modes

Ga naar Foto’s boven in je werkbalk 

Kies Foto’s samenvoegen en dan HDR

Vanuit PS

Open in PS de foto’s die je wilt gebruiken

Selecteer ze in de filmstrip onderin en ga dan op 1 foto staan en klik op de drie stipjes

Kies voor samenvoegen in HDR

Je kunt in het scherm dat verschijnt nog kiezen voor automatisch uitlijnen en de mate waarin je schimmen wilt verwijderen. Je hebt bij PS ook de keuze dat PS er zelf al verder wat aan bewerkt maar dat doe ik liever zelf. In de voorvertoning kun je echter al zien wat hij dan wil doen. 

Kies samenvoegen

De foto’s worden nu zo samengevoegd dat hij overal goed belicht is, dus je lichte delen en je donkere delen.

Samengevoegde foto 

Hier waren maar drie foto’s nodig. Ik vond het licht van buiten te licht vandaar de keuze voor een HDR opname. Kan het wel onderbelichten maar dan worden de schaduwpartijen ook donkerder. Omdat ik een wat mystieke sfeer wilde heb ik niet nog een lichtere foto genomen. Weet dus van tevoren al een beetje wat je wilt. Weet je dat niet, neem dan gewoon extra foto’s. Later maak je dan de keuze welke je wilt gebruiken.

Hierna kun je de foto nog verder bewerken als je dat wilt. 

Eindresultaat

De camera het werk laten doen

Sommige camera’s hebben Automatic Exposure Bracketing, AEB. Wanneer je dit instelt regel de camera automatisch een drietal opnamen (sommige camera’s 5 en sommige 7) met verschillende sluitertijden. Je kunt zelf aangeven hoeveel stops er tussen de foto’s moet zitten en soms ook of je juist meer donkere foto’s wilt, dus korter belicht dan lichte foto’s. Je moet even kijken in de handleiding wat jouw camera kan. Ik moet wel zeggen; ik gebruik het nooit. Voordat ik weer in de camera gevonden heb waar dat zit en heb ingesteld, heb ik de foto’s met de hand al gemaakt. Tevens wanneer je camera zelf maar tot drie foto’s kan, kan het zijn dat je er niet genoeg hebt dus ik zou zeggen: regel het zelf. 

Succes!!

Let op: HDR wordt ook heel vaak gebruikt als benaming van een sterk bewerkte foto met veel contrast. Maar die benaming is verkeerd. Officieel heeft HDR alleen te maken met het dynamische bereik tussen licht en donkerNiets meer en niets minder.

Nep HDR  met een “HDR” filter