Geweven foto

Leuk voor een regenachtige dag: in je foto een geweven effect aanbrengen

Foto Thea Goes

Wat heb je nodig:

  • Een foto 
  • Photoshop

Zorg voor een foto met een onderwerp dat redelijk groot in beeld is. Zeker om te beginnen want naderhand weet je waar je op moet letten als je dit wilt toepassen. Het komt niet uit met elk onderwerp.

De verwerking

Open de foto in Photoshop. We hebben drie dezelfde foto’s nodig dus ga bovenaan via laag naar laag dupliceren. Doe dat 2 keer. Geef één laag de naam horizontaal en de andere laag verticaal. In je rechter zijpaneel zie je ze staan. 

De achtergrondlaag gaan we zwart maken. Ga op deze laag staan (klikken) en klik op Option+Delete (Mac) /Alt+Backspace (Win). Wanneer je de twee ander lagen uitzet (klikken op het oogje voor deze lagen) dan zie je dat de achtergrond laag zwart is.

We gaan nu rijen selecteren. Om dat een beetje makkelijk te doen zet je het raster aan. Dat kun je vinden onder weergave, tonen, raster. Sneltoets Mac: Command +’ / Win: Cntr+’

Meer over raster onderaan deze pagina, want je kunt de grootte van het raster aanpassen en daardoor ook je weefeffect maar ook de kleur van het raster zodat je hem beter ziet in je foto. 

Klik de horizontale laag aan in je zijpaneel. Ga in je linker werkbalk naar selectiekader en kies rechthoekig selectiekader

Klik op Shift (houd ingedrukt) en selecteer horizontale rijen. Om en om selecteer je een rij. Zorg ervoor dat bepaalde essentiële onderdeel van de foto in een geselecteerde rij komt. Ik wil de dikke stam zichtbaar en ook de onderkant van de stam dus heb daar als eerste een rij overheen laten lopen. 

Zodra je dat gedaan hebt klik je onderaan het rechterpaneel onder aan je lagen op: laagmasker toevoegen (vierkantje met zwart rondje erin) Het ziet er nu zo uit:

Klik vervolgens de verticale laag aan. Houdt shift weer ingedrukt en maak nu alle vertikalen rijen, weer om en om. Klik vervolgens weer onderaan je rechterpaneel op masker toevoegen. Nu zie je dit:

Zet je raster uit.

Het ziet er nu zo uit:

Nu gaan we ervoor zorgen dat het programma weet hoe weefeffect moet lopen.

Klikt op Command (Mac)/ Cntr (Win) en tegelijk in je rechterkader op het witte vierkantje bij je horizontale laag in je rechterpaneel. Je ziet nu al je horizontale geselecteerde rijen weer verschijn.

Klik op Shift+Cntr+Alt (Win)/Shift+Command+Option (Mac) en in je rechterpaneel op het witte vierkantje bij je verticale laag (kan even lastig zijn, weet ik uit eigen ervaring). 

Je ziet nu dit, allemaal geselecteerde vierkantjes

Deze laag gaan we opslaan via selecteren boven in je werkbalk en dan selectie opslaan. Er verschijnt een schermpje en daarin geef je de selectie een naam. Druk op OK.

Nu gaan we om en om de geselecteerde vierkantjes uitzetten. Selecteer in het rechterzijpaneel de horizontale laag. Klik weer in je linker werkbalk op selectiekader, druk op option (ingedrukt houden) en selecteer van links naar rechts om en om een vierkantje. De volgende rij moet verspringen. 

Klik vervolgens op Command + J (Mac)/ Ctrl = J (Win) en je zie dat er een nieuwe laag, Laag 1 verschijnt boven je horizontale laag. Druk vervolgens op Command + Option + G (Mac)/ Cntr + Alt + G (Win) en je ziet een pijltje verschijnen (clipping mask) die wijst naar je horizontale laag. 

Ga naar selecteren boven in de werkbalk en kies: selectie laden. Er verschijnt een schermpje en kies bij kanaal de laag die je net hebt opgeslagen. 

Klik op je verticale laag. Klik op je selectiekader, druk op option en selecteer nu alle andere vierkantjes. Begin dus bij de tweede en zo weer om en om. Druk op Command + J (Mac)/ Ctrl = J (Win) en vervolgens op Command + Option + G (Mac)/ Cntr + Alt + G (Win) en zie laag 2 incl. pijltje verschijnen boven je verticale laag. 

Nu komt het leukste:

Selecteer laag 1. Ga onder in de balk van je zijpaneel en naar fx. Er opent een scherm en kies dan voor gloed buiten.  Vul onderstaande in:

Ga op laag 2 staan en doe hetzelfde. 

Als alles goed gegaan is dan zie je dit!!! 

Tip: gaat het even fout bij het maken van een selectie, druk dan boven in de werkbalk op bewerken en selectie ongedaan maken. Hij verwijdert dan je laatste selectie. 

Variatie: 

Door te variëren in grootte van je raster kun je het weefeffect grover of fijner maken. Dit raster kun je aanpassen. Ga boven in je werkbalk maar Photoshop, voorkeuren, hulplijnen, raster en segmenten. Kies bij raster, rasterlijnen voor meer of minder mm om de vierkantjes van grootte te veranderen.

Wanneer je de mm bijv. op 10 zet kun je ervoor kiezen de rijen 2 vierkantjes breed te maken en er tussen 1 vierkantje te houden. 

Zet je de mm op bijv. 20 dan krijg je een hele grove weefstructuur. 

Hier kun je ook de kleur van je raster veranderen zodat hij beter zichtbaar is op je foto. 

fx: in dit scherm kun je van alles veranderen om de schaduw te wijzigingen in dikker of dunner en hoe je de dekking wilt hebben. Gewoon meespelen. 

Succes!! Laat eens zien wat het geworden is.