920 reacties op “Ons Gastenboek

 1. Als het om vakantiereizen gaat, ging het mij tot nu toe uitsluitend om cultuur en geschiedenis van het land of de stad van bestemming. Maar al een aantal jaren wilde ik eens op stap om de grillen van de natuur, van de Aarde, te zien en beleven.
  Met de trip naar het zuiden van IJsland onder begeleiding van Peter en Thea is die wens ruimschoots vervuld. En door de foto’s die ik op vele mooie en imponerende plaatsen kon maken is het plezier van deze rondreis voor onbepaald tijd verlengd. Die plekken weet Peter als geen ander aan te wijzen en de planning van wat wanneer te bezoeken getuigt van vakmanschap.
  Een stevig compliment voor Fotoclass is, wat mij betreft, op zijn plaats. Hun fotoreis “IJsland Expedition South” is dan ook een aanrader, niet in de laatste plaats vanwege hun sympathieke manier van omgaan met en begeleiden van de groep.

 2. Wat een reis! Wat een land! IJsland is zoveel verschillende landschappen en ook heel afwisselend weer. Zon, hagel, sneeuw, regen. Een bulderende storm, golven met kuiven die de kust beuken. En daar vlakbij een spiegelglad gletsjermeer met stil drijvende ijsschotsen. ‘s Avonds onder een heldere sterrenhemel kijken of het noorderlicht wil komen dansen. Aurora liet zich maar kort en vaag zien, maar wat een sterren! En als omlijsting de rand van de bergen, met besneeuwde toppen. Ook prachtig. Overdag werden we naar de mooiste plekjes gebracht, met de 2 busjes of wandelend. En dan zagen we zwarte of groene vlaktes, bemost gesteente, meanderende stroompjes, watervallen die gezellig naar beneden murmelden of als bulderende watermassa zich in de diepte storten. Gletsjers en gletsjermeren met wit, bruin, blauw of helder ijs. Ik kan er uren naar blijven kijken. Gelukkig was er tijd genoeg om te kijken, te genieten en te fotograferen. De hotels waren goed, de maaltijden prima en heel gezellig. Mijn eerste groepsreis sinds middelbare school is prima bevallen. Alles was prima geregeld. De groep was super. De begeleiding ook. Dank Thea en Peter en dank ook medereizigers van de IJsland expeditie Zuid van 8 tot 15 oktober 2022!

 3. Van 8 – 15 oktober was ik mee op de fotoreis naar IJsland Zuid… Het juiste allesomvattende woord heb ik nog steeds niet gevonden zo’n indruk heeft het op me gemaakt. Het was vooral een heel ontspannen reis, zonder moeten… enige wat moest is om 9 uur in het busje zitten om naar de volgende schitterende plekken te gaan! Je krijgt meer dan voldoende tijd om vanalles uit te proberen, maar ook om gewoon te genieten van de mooie natuur die IJsland te bieden heeft. De allermooiste foto’s die staan daardoor ook echt op mijn eigen interne geheugen 😉
  Alles was tot in de puntjes georganiseerd, mooie accomodaties, voortreffelijk eten en Peter en Thea weten de mooie plekken van Ijsland echt te vinden. Óok de niet toeristische en dat vond ik echt geweldig!
  Fijn dat iedereen gelijkgezind is dus de klik was er vrijwel meteen. Vooral de humor van Peter is aanstekelijk en de rust van Thea zalig… Hele goede combinatie!
  Ik heb op dag 2 gelijk besloten dat ik ook met hun mee wil naar de Faroer Eilanden en dat was de dag erna dan ook meteen geregeld! Dus in Juni 2023 schrijf ik mijn volgende ervaring, die zeker weten weer helemaal TOP zal zijn!!!

  Peter en Thea, heel erg bedankt voor deze unieke ervaring!

  Tot ziens!
  Liefs Wendy

 4. Vanaf een Kodak-boxje fotografeer ik mijn hele leven al, maar ik heb op de IJslandreis in oktober van dit jaar toch weer veel bijgeleerd. In combinatie met een enthousiaste en leuke groep fotografen, de goede accommodaties en de bezielende leiding van Peter en Thea, maakte het een reis om nooit meer te vergeten.
  Ik had niet gedacht dat IJsland zo fotogeniek zou zijn. Het is dan ook heel fijn dat je met ‘gelijkgestemde zielen’ alle tijd krijgt om mooie composities te maken en eens wat dingen kunt uitproberen. Kortom: een aanrader voor elke natuurfotograaf!

 5. Ondanks dat ik al bijna mijn hele leven fotografeer besloot ik toch om samen met mijn zoon de basiscursus fotografie bij Fotoclass te volgen. Ik dacht dat ik het meeste wel wist, maar ja de M is makkelijke stand :-), dus er viel toch nog heel wat leren. De cursus, ondanks de afstand (Haarlem naar Oss), werd op vrolijke en leuke manier gepresenteerd en was zeer leerzaam. Tijdens de cursus wist Peter me dan ook lekker te maken om met de Fotoreis IJsland Zuid mee te gaan.

  IJsland groep 2 was een geweldige ervaring. Niet alleen de leuke mensen waarmee het uitstekend klikte maar vooral ook de verzorging. De prima hotels met uitstekend eten waren boven verwachting. Het Noorderlicht zoals beloofd na het toetje was overweldigend en een ervaring om nooit te vergeten. Met hulp van Thea en Peter voortreffelijk in beeld kunnen brengen en door hun adviezen veel betere foto’s kunnen maken. De watervallen, geisers, gletsjers en alle andere uitzichten zijn een must voor de fotograaf. In mijn geval niet alleen gewone landschap fotografie maar ook drone film en fotografie, waar ik dan ook ruim de gelegenheid toe had om te kunnen doen. (Zorgde trouwens wel voor een avontuur op zich 🙁 waar find my drone gelukkig goed werkte).

  Ik hoop dat ik de mensen die ik tijdens deze reis heb leren kenen nog vaker zal zien en mogelijk ook nog andere Fotoclass reis mee kan maken. Het is leuk om kennis en ervaring te delen.

  Peter en Thea, dank jullie wel.

 6. Als fanatieke vakantie-fotografen, die alle foto’s op standje ‘Automatisch’ maakten, besloten wij eens een fotoreis te gaan maken. We kwamen al snel op de website van FotoClass en deze zag er perfect uit. Ook Noorwegen in de herfst met de mogelijkheid het noorderlicht en walvissen te kunnen fotograferen trok ons erg aan.

  De ontmoeting met Peter, Thea en onze reisgenoten begin september in Oss was ontzettend gezellig. Het was een leuke groep en we hadden veel lol die avond. Door de foto’s die getoond werden en de verhalen ging het echt leven en we konden niet wachten tot de reis zou beginnen!

  Wij waren, van de hele groep, zo’n beetje de enige zonder (echte fotografische) ervaring maar we zijn door Peter, Thea en de hele groep goed geholpen en hebben ons geen moment dombo’s gevoeld.

  Peter en Thea hebben ons veilig en met veel plezier in hun werk door de Lofoten geloodst en hebben ons de mooiste (foto) plekjes laten zien. De bomen en struiken hadden de mooiste herfstkleuren en die in combinatie met strakblauwe meertjes…echt adembenemend!

  De accommodaties waren goed, met als hoogtepunt de locatie in Marmelkroten, waar we het noorderlicht en de prachtige sterrenhemel op zijn mooist hebben gezien. Én, mooi op tijd, want Peter was er erg op gesteld eerst zijn toetje op te eten 😁

  Kortom, het was een geweldige reis. Met een groep leuke mensen waar we heel veel mee gelachen hebben. Veel gezien van een voor ons nog onbekend deel van Noorwegen, 3 x noorderlicht meegemaakt, veel walvissen en zeearenden gespot en héél véél foto’s gemaakt.

  Peter en Thea, nogmaals bedankt voor een geweldige week.
  Bedankt voor de duidelijke uitleg en hulp als we af en toe weer in onze oude gewoontes dreigden te vallen maar vooral voor het ons de liefde voor ‘echte’ fotografie te geven!

 7. Ik heb mijn vijfde reis met FotoClass achter de rug. Vijfde keer? Ja! Waarom? Omdat het aanbod van reizen divers is, en elke reis weer vol zit met verrassende lokaties. Bovendien ga je mee onder deskundige begeleiding en worden oplossingen aangedragen wanneer je vragen hebt over fotografie. De laaste reis naar IJsland was weer een geweldige beleving. Naast het noorderlicht hebben we ook een aantal verrassende spekatels mogen meekaken van de natuur. Watervallen, geisers, geothermische bronnen. Etc. etc. Peter en Thea maken van elke dag een feest! Bedankt daarvoor!

 8. IJsland waar ik met fotoclass naar toe ben geweest .En week om nooit te vergeten .Alles was prima georganiseerd van hotels tot de uitstappen. Hotels lagen op prachtige plekken het eten heb ik nog niet veel meegemaakt zo lekker .Peter zorgde voor en grappige nood telkens gieren was dat.Zeer leuke groep Peter en Thea super gedaan .In ieder geval voor herhaling vatbaar

 9. Het was voor mij de eerste maal dat ik een fotografiereis meemaakte. Ik heb er zo van genoten! Landschap was voor mij nieuw om te fotograferen en dan zo’n prachtland! Ik keek mijn ogen uit (en die van mijn camera) en elke dag werden we verrast door een natuurfenomeen. Dat het in de eerste plaats zo’n belevenis was, kwam door de geweldige picobello organisatie van Peter en Thea. We kregen zeer boeiende plekken aangeboden met voldoende tijd om te fotograferen en daarbij tips hoe we het moesten aanpakken. De wonderen der natuur in IJsland hebben me zo aangegrepen dat ik er héél erg graag meer van wil weten.
  De keuze van de hotelletjes was top, het vervoer door 2 zeer voorzichtige chauffeurs Thea en Peter, onze veiligheid die ook tijdens de wandelingen zeer goed in de gaten werd gehouden, rondom, het hele pakket was af. Niet te vergeten hartelijk dank aan de zeer sympathieke groep, waardoor er de hele week een geweldige sfeer heerste. Heel graag ga ik nog een keer met jullie op reis. Hartelijk dank, Thea en Peter!

 10. Van 15/10 -22/10 2022 ben ik met Fotoclass naar IJsland geweest .
  Het was weer een geweldige ervaring met een gezellige groep.
  Ik heb ontzettend veel gezien en ben op plekken geweest waar ik stil werd van de schoonheid van de natuur.
  En dus mooie foto’s kunnen maken.
  Peter en Thea gaven ons de ruimte , gaven tips en trics en hielpen als het nodig was , want tja soms weet je het even gewoon niet meer .
  De sfeer was prima en we hebben, ook belangrijk , lekker geslapen en heerlijk gegeten .
  Er was veel aandacht besteed aan mijn verzoek voor vegetarisch eten.
  Het was mijn tweede reis met Fotoclass .
  De eerste reis was in maart 2019 , ik ben toen meegeweest naar de Lofoten . Ook deze reis was een onvergetelijke ervaring.

  Na een basiscursus , een workshop en een masterclass en 2 fotoreizen kan ik niet anders zeggen dan dat ik blij met alles wat ik tot nu toe geleerd heb.

 11. Al weer bijna een week terug van de IJsland Expedition South reis. Dit was mijn 6e reis met Fotoclass. En het was weer genieten met gezellige reisgenoten. Veel weersomstandigheden meegemaakt, zon, regen, storm, sneeuw, hagel, maar toch hebben we overwegend mooi weer gehad. Eén avond werden we wakker gebeld, omdat het Noorderlicht te zien was. Ik heb nog net een paar foto’s kunnen maken, want toen was het alweer verdwenen. Tja, dat is de natuur. Een week is ook zo voorbij, maar gelukkig staat mijn volgende reis (Faeroër eilanden) al gepland.
  Peter en Thea bedankt.

 12. De afgelopen week ben ik voor het eerst mee geweest naar de Lofoten in Noorwegen. Het was in álle opzichten een heerlijke trip. We konden met de camera’s volop ‘los gaan’ in een overweldigende omgeving.
  De ‘Indian Summer-achtige kleuren’ creëerden in de machtige natuur fabelachtige sferen.
  Alles op mijn wensenlijstje kon gefotografeerd worden: van pittoreske, kleurrijke huisjes aan kraakheldere waterpartijen, tot en met prachtige fjorden, zeearenden, potvissen en zélfs (meerdere nachten) het adembenemende Noorderlicht. Fel dansend aan de pikzwarte hemel vol sterren. Ik voelde mij ‘erg klein’ bij al deze imposante natuurfenomenen……

  Ik mocht deel uit maken van een geweldig gezellige groep fotofanaten die al heel snel een uitstekende onderlinge klik hadden, Daardoor ontstond een fijne teamspirit in een relaxte sfeer waarin, naast zéér veel serieuze aandacht voor de fotografie, óók veel ruimte was voor lol en gekkigheid. Dit alles onder een bruisende leiding maar ook een strakke regie van Peter en Thea, Zij waren de motor die zorgde voor een fantastische, veilige, leerzame fotoweek. Dit was mijn éérste, maar absoluut niet mijn laatste!!!!!

  Veel dank aan Peter & Thea, maar evenzo enorm veel dank aan de vrienden van dit team! Hopefully, we will meet again! Groetjes, Jack

 13. Gisteren zijn we teruggekomen van de Lofoten, Noorwegen herfsteditie fotoreis. We zijn nog altijd op zoek naar de superlatieven die deze reis kunnen beschrijven, maar we doen een poging: adembenemend mooie natuur, waanzinnige herfstkleuren, bizar mooi, zonnig weer met helderblauwe luchten en hier en daar wat wolken, en de meest schitterende fotogenieke stops onderweg. En dat alles onder de altijd vrolijke en bezielende leiding van Peter en Thea die ervoor zorgden dat we veilige kilometers aflegden, die alles tot in de puntjes regelden (overnachtingen, het eten, de routes, de excursies, de tussenstops om foto’s te maken, en noem maar op) en die ervoor zorgden met veel tips & tricks dat we betere foto’s maakten dan we ooit eerder hebben gemaakt, ons meer hebben laten lachen in één week dan normaliter in een jaar en die het goede voorbeeld gaven van een positieve, gezellige groepsspirit. Als kers op de taart werden we 3 nachten getrakteerd op het Noorderlicht (en ook hier werden we met veel tips op weg geholpen hoe dit magische fenomeen het beste te fotograferen) en hebben we walvissen, zee-arenden en andere vogelsoorten gezien. We hebben zo verschrikkelijk genoten van deze reis! Wat Peter en Thea in onze ogen uniek maakt, is dat ze je de ruimte geven om 100% jezelf te zijn. Omdat ze dat zelf ook zijn. Geen poespas, geen bullshit, en geen toneelspel. What you see is what you get. Dat straalde door in de gehele groep en iedereen werd er door aangestoken waardoor je een hechte, leuke groep mensen kreeg. Als mensen aan ons zouden vragen of wij hen een reis met Peter en Thea zouden aanbevelen, dan is ons antwoord: Je bent knettergek als je het niet doet! Wij hebben de volgende alweer geboekt! Liefs, Ellen & Eva

 14. Net terug van een weekje Lofoten in de herfst.
  Dit was echt een superleuke ervaring, en een zeer mooie reis! Deze zal ik nooit meer vergeten!
  Alles was perfect geregeld, zelfs het weer: de hele week zon, op een paar bewolkte na. Geen spatje regen gezien!
  Alle plekjes waar we stopten waren top en we konden mooie foto’s maken. Eveneens veel tips en bijgeleerd.
  Voor mij persoonlijk is dit een nieuw type fotografie, en ik heb dit als een leuke ervaring ervaren, en wil me er verder in verdiepen.
  Peter en Thea zijn gewoon top! Ze wisten telkens weer de sfeer er in te brengen, en we hebben dus veel gelachen.
  De gehele groep ging gewoon goed samen, en we hielpen elkaar waar het ook maar kon. Als enige Belg in het gezelschap voelde ik me meer dan welkom!
  We werden ook werkelijk op alles getrakteerd: 3 keer noorderlicht, meeuwen, zeearenden, elanden, walvissen …

  Heel erg bedankt, in hopelijk tot snel op een volgende fotoreis!

 15. Wat een fijne omgeving waarin ik veel heb geleerd! Ontspannen sfeer, kleinschalige groep waardoor je hulpvragen snel beantwoord kunnen worden! Erg fijn!

 16. Ik had enige basiskennis van fotografie, maar net niet genoeg om echt te kunnen toepassen en manueel te kunnen fotograferen. Ik besloot de basiscursus te doen. Er kwam informatie voorbij die ik wist, maar ik heb er ontzettend veel over bijgeleerd zodat ik het nu correct kan toepassen. Daarbij heb ik heel veel over additionele aspecten en camera instellingen geleerd waar ik absoluut geen weet van had. Het wordt allemaal op een heel begrijpelijke, leuke en humoristische manier uitgelegd.
  Een echte aanrader voor iedereen die wat meer met fotografie wil doen dan alleen maar de vakantie kiekjes.

 17. Super bedankt voor de geweldige instructies tijdens de basis cursus. Veel geleerd en erg genoten van de relaxte sfeer!
  Ik kijk uit naar de masterclass die ik ga volgen in november.

 18. Afgelopen week heb ik de basis cursus fotografie afgerond bij FotoClass. Super leuk en leerzaam. Vanaf nu zal ik nooit meer op automatische stand fotograferen. Dank voor alle goede tips!

  Groetjes,
  Petra Spiegelreflex

 19. Thea en Peter,
  Bedankt voor een super leuke en leerzame fotografie cursus! Ik heb echt veel geleerd in een korte tijd en door er veel mee aan de slag te gaan, goed kunnen oefenen. Afwisseling theorie en praktijk helemaal goed. En de outdoordag als kers op de taart!
  Jullie brengen het met veel plezier over, wat extra helpend is 🙂 Groetjes aan je schoonmoeder en hopelijk tot snel.
  Petra Compact

 20. Al weer een paar weken terug inmiddels, maar wat was het gaaf in het Noordelijke stuk van IJsland. Prachtige landschappen en donderend natuurgeweld in de grote watervallen. Met als toetje toch nog naar de Puffins.
  Samen met de andere fotografen veel plezier gehad!
  Dank Peter en Thea voor weer een prachtige reis. Op naar de volgende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *