Fotograferen in een box

Je hebt het wellicht wel eens voorbij zien komen, een persoon gefotografeerd in een box. Leuk maar je houdt niet van mensen fotograferen of zo’n grote box in huis, geen plek voor. Maar je kunt dit ook doen in een kleine box met handzame voorwerpen erin. Denk aan vaasjes met bloemen, verschillende dierbare voorwerpen, een verzameling van bedenk het die je niet allemaal in je woonkamer wilt hebben staan maar uitvergroot als een foto, best een leuk idee.

Het is even een project maar we loodsen je daar doorheen.

Wat heb je nodig:

  • Materiaal voor maken van een box (panelen en plakband)
  • Aantal voorwerpen
  • Photoshop

Het maken van een box

We gaan even uit van een vierkante box, maar een rechthoek kan natuurlijk ook. 

Ik heb canvas schilderpanelen gebruikt, afmeting 25x25cm (Action) Je hebt er totaal zes nodig. Natuurlijk kun je hem ook van een oude doos maken, van hout. Net wat je zelf wilt en evt. al in huis hebt.

Bouw van vijf panelen een vierkante kubus. Probeer de naden zo netjes mogelijk te maken, dat scheelt weer in de nabewerking later en plak ze aan elkaar met breed plakband. 

Ik vond zelf de box te diep. Ik heb de achterwand naar voren gehaald door het zesde paneel erin te schuiven. Deze kun je nu aanpassen aan de breedte van je onderwerpen die je in de box gaat fotograferen.

Uitzoeken items

Zoek je items die erin komen te staan. Ik ga nu even uit van negen voorwerpen dus dat worden negen verschillende boxen, drie rijen van drie.  Je kan er ook vier doen of 25. Net wat je wilt. 

Maak een tekeningetje hoe je ze gaat fotograferen. Denk dan aan: 

Ik welke box zet ik welk voorwerp? Zorg ervoor dat bij gekleurde items niet alle blauwe bij elkaar staan … of juist wel. 

Kijken de onderwerpen een bepaalde kant op?

Zet ik ze allemaal in het midden van de box of drie in midden, drie links en drie rechts? 

Voeg je achtergrondjes toe bij de onderwerpen of komt het beter uit als de achterwand wit blijft? Bij het gebruik van achtergronden, verdeel die dan ook weer over de 9 boxen zodat ze niet naast elkaar komen te staan  … of juist weer wel ; )

Of te wel: Hoe komen alle voorwerpen er zo goed mogelijk uit en vormt het een eenheid als ze straks in afzonderlijke boxen staan.

Het maken van de foto’s.

Zet de box ergens op zodat je ruimte rondom de box hebt. Bijv. op je rol plakband die je toch al hebt liggen. Schuif hem met de achterkant tegen een muur aan zodat hij recht staat. 

Zet je camera op statief en stel hem in. Ik heb F8 gebruikt, ISO 200. Sluitertijd zien we wel, camera staat toch op statief. Stabilisator gaat uit en zelfontspanner gaat aan. 

Daarnaast heb ik twee daglichtlampen erbij gezet om zoveel mogelijk schaduwen te weren uit de box. Heb je die niet gebruik dan twee kleinere lampjes. 

Lichtmeting op meervlaks-meting want je wilt alles goed belicht hebben in de box. Natuurlijk kun je hier mee variëren en wellicht in de box je onderwerp uitlichten en erom heen wat donkerder maken. Ieder zijn vrije creatieve keus natuurlijk. Probeer wel in iedere box hetzelfde te doen qua lichtomstandigheden om rust te creëren in het uiteindelijk eindresultaat.

Omdat ik een vierkante box heb gebruik hebt ik in de camera het formaat van de foto ook in vierkant gezet. Niet elke camera kan dat. Is geen moeten maar leek mij handig. 

Maak nu negen foto’s met telkens een ander voorwerp in de box. Zorgt dat er een klein beetje ruimte is om de box heen zodat je nog wat kunt corrigeren later in de nabewerking als de box niet helemaal recht staat. Die ruimte zie je straks niet meer. 

In de kerstfoto heb ik ook voorwerpen aan de bovenkant gehangen. Ik heb daarvoor gaatjes in de box gemaakt. Je ziet daar wel oneffenheden van maar dat kun je later corrigeren in je nabewerking. Zo creëer je meer diepte in je box.

Nadat je de foto’s gemaakt hebt laad je ze in op de computer. Bewerk alle foto’s. Zet evt. de boxen recht als je last hebt van lensvertekening. Haal oneffenheden weg. Geef wat meer contrast, verminder schaduw of wat je er ook maar aan wilt doen. Probeer elke foto wel dezelfde uitstraling te geven. 

Sla ze op met o.a. in de naam de positie die ze gaan innemen in het eindplaatje dus bijvoorbeeld: box 1, box 2, etc. Zo kun je makkelijk terugvinden waar welke foto straks geplaatst moet worden. 

Template maken

De foto’s gaan we in een template plaatsten. Deze moeten we eerst gaan maken in photoshop.

Je moet nu even gaan nadenken over hoe groot je je template gaat maken. Ik heb negen voorwerpen dus worden het drie bij drie boxen. Zou niet te klein doen voor het geval je hem wilt laten afdrukken. 

Laten we uitgaan van een template 3000px breed en hoog. Dit voeren we in bij nieuw bestand. Klik op OK.

De frames voor de foto’s maken we 980px breed en hoog. Houden we 20px over als tussenruimte tussen de frames. De buitenrand wordt 10px. Je kan deze ruimtes ook breder maken als je dat wilt.

Selecteer in je gereedschapsbalk het kaderinstrument. 

Trek een vierkant. Rechts in je lagenpaneel open je Eigenschappen en vul in bij breedte en hoogte: 980px.

Bij Y en X: 10 px Het kader komt nu 10px van de bovenkant en van de linkerkant van je werkblad te staan. 

Ga naar je lagenpaneel. Je ziet nu een vierkant met daarin een klein vierkantje, je eerste frame voor de foto.  Klik erop en kies “kader kopiëren”. 

Het gekopieerde frame zit nu op je eerste frame op je werkblad. Met je muis klik je erop en schuif je hem naast je eerste kader. Vul in bij eigenschappen X: 1010px. Doe dit nog een keer voor het derde kader. Bij X vul je in 2010px. Simpele optelsom van breedte frame en tussenruimte. Photoshop laat je ook zien of het klopt d.m.v. tonen van lijnen en grootte van de tussenruimte. Rij 1 is klaar.

Ga in je lagenpaneel op het eerste frame staan en kopieer deze. Trek hem op je werkblad naar beneden. PS laat lijnen zien zodat je kunt zien dat hij goed ligt t.o.v. het bovenste eerste frame. Herhaal dit voor frame vijf en zes. Doe hetzelfde met frame 7,8,9. Je template is klaar. Sla deze evt. op voor als je nog een keer dit wilt gaan maken.

Foto’s plaatsten

We gaan nu de foto’s in de template plaatsen. Klik in je werkblad op het eerste frame. Er verschijnt een blauw vierkant omheen met diagonale blauwe lijnen. Kies Bewerk boven in je scherm en ga naar “ingesloten plaatsten”. 

Zoek de foto die je in het eerste frame wilt hebben en druk op Plaatsen. 

Doe dit bij elk frame. Dus klik op het tweede frame, kies Bewerk, ingesloten plaatsen, selecteer je foto en kies plaatsen. Kijk niet naar hoe de foto er in het frame uitziet, dat regelen we straks.  Soms verschijnt je foto heel groot in beeld. Kies dan gewoon OK. Ga door tot alle negen foto’s geplaatst zijn.

We gaan ze nu netjes in de frames plaatsten. 

Klik op het eerste frame en kies het verplaatsingstool in je gereedschapsbalk.

Er verschijnt een blauwe rand met blokjes.

Klik op Option op je toetsenbord en trek met je muis aan één van de hoeken van de foto. Trek net zolang tot de foto netjes in het frame geplaatst is. Je ziet dus alleen de binnenkant van de box en niet meer de ruimte eromheen. Vanuit het midden kun je de foto ook nog verplaatsten binnen het frame. Doe dit bij elke foto. Zorg dat de horizon van de boxen op dezelfde plek zit en dat de zijkanten van de box overal even breed is. 

Foto netjes 1 en 2

We zijn er bijna.

Je kunt nu nog de buitenkant en tussenruimte van de boxen een kleur geven als je het wit te wit vindt. Selecteer in je lagenpaneel de achtergrondlaag. Ga naar aanpassingslaag onder in je beeld en kies Volle kleur. Je kan nu een kleur kiezen uit het venster dat nu geopend is maar ook een kleur uit één van de foto’s. Druk op OK en voilà: Je bent klaar.

Heel veel plezier met het maken van een inside the box foto. 

Misschien vind je het zo leuk dat je toch een grootte gaat maken en daar bijv. je familie in zet. Bij de Ikea kun je bijv. de Kallax kast gebruiken als basis. Maar een gewone kartonnen doos is ook leuk. 

Zorg ervoor dat je ook deze box op een verhoging zet zodat je aan de onderkant ruimte hebt. Bedenk ook weer van tevoren hoe je de personen in de box wilt hebben en waar je deze dan in het geheel wilt plaatsen. Wat wil je uitstralen dus wat voor kleding moeten ze aan en in wat voor kleur(en).  Verder is de werkwijze precies zoals hierboven is beschreven. 

Heel veel plezier en laat je eens wat zien op FB?