Fotograferen in de sneeuw

Sneeuw zorgt ervoor dat alles buiten er sprookjesachtig uitziet. De meeste fotografen kunnen niet wachten om prachtige winterfoto’s te maken. Er zijn wel een paar dingen die van wezenlijk belang zijn om een mooie gelukte winterfoto te kunnen krijgen. Daarom:

De FotoClass ga fotograferen in de sneeuw tips en trucs

1. Witbalans/ kleurtemperatuur

Sneeuwfoto’s met standaard- of automatische instellingen op je camera kunnen grijs worden. De reden hiervoor is uiteraard je belichting en ook je witbalans. De camera raakt in de war in de felle sneeuw omdat je camera denkt dat de wereld grijs is. Dus als het een helder besneeuwd beeld ziet, zal het automatisch proberen het beeld aan te passen om je afbeelding er grijs uit te laten zien.  Stel je witbalans in op bv. bewolkt of liever nog als je kunt handmatig in op ongeveer 6.500 kelvin. Goed kijken en een proefopname maken is een must. Oh ja, vergeet nu eens een keer niet de beeldstijl/ picture control, of waarom niet een keer in zwart wit?  Wauw…….

2. Belichting

Als je wilt dat je sneeuw wit is ( we zouden niet weten waarom niet) dan moet je overbelichten Geen discussie over mogelijk. Op de 0 belichten is middengrijs en dat is in dit geval dus niet oké. Compenseer je belichtingscompensatie knop 1 tot 2 stops over of compenseer dus door je sluitertijd in de M- stand 2 stops langer open te zetten. Pas dan zul je zien dat de sneeuw ook daadwerkelijk wit wordt.

3. RAW en JPEG

Maak opnamen in RAW en JPEG. Het kan dus lastig zijn om de juiste belichting en kleurtemperatuur te vinden door heel veel reflecterende witte sneeuw. Makkelijk dus als je de RAW hebt om te bewerken en de foto op je camera krijg je te zien zoals deze is in de JPEG. Of….. hij is meteen ineens goed, niks meer aan doen dan.

4. Extra batterij mee en warm houden

Batterijen verliezen hun lading in de kou en in de extreme kou kunnen ze zeer snel hun spanning verliezen. En dat wil je niet meemaken toch. Dus extra batterij in je broekzak of waar het warm is. 

5. Controleer het histogram

Dat is wel een dingetje hoor. Je gaat overbelichten maar je wilt ook niet dat alles wit uitgebeten is waardoor je dan ook veel detail verliest. In deze moet je er dus op letten dat je niet te veel rechts gaat pieken.

6. Licht meting

De meeste DSLR-camera’s hebben verschillende lichtmeetmodi om uit te kiezen. De meest voorkomende meetmodi zijn:

Matrixmeting (Nikon) of meervlaks meting (Canon)

Centrumgerichte meting

Spotmeting

Speel met verschillende mogelijkheden in de sneeuw. Dit wordt nog te vaak onderschat en dus vergeten. Begin met Matrix/ meervlaks en kijk wederom.

7. Wees zuinig op je dure spullen

Neem een plastic tas mee. Om condensvorming in je camera te voorkomen wanneer je uit de kou komt, pak je een grote zak voor waar je camera met lens in past. Sluit deze goed af. Houd de tas gesloten als je thuiskomt en open hem pas als alles lekker op kamertemperatuur is gekomen. Door je camera geleidelijk naar de normale temperatuur te laten terugkeren, wordt die kans op condensatie aanzienlijk verkleind.

Haal voordien wel even je geheugenkaart eruit want je wilt natuurlijk snel aan de gang met je foto’s

  • Zorg dat al je accu’s zijn opgeladen
  • Ga vroeg in de ochtend voordat de andere mensen komen
  • Kleed jezelf warm aan

En nu maar hopen dat de sneeuw ook echt komt. Veel fotoplezier.