Nieuw of tweedehands

We krijgen vaak de vraag of je een camera of lens ook tweedehands aan kunt schaffen.
Tuurlijk kan dat maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Clicks

Elke camera heeft een aantal clicks. Een click is het openen en sluiten van de sluiter. Je kan je voorstellen dat dat mechanisme niet oneindig mee gaat. Het is onderhevig aan slijtage. Het is dus belangrijk dat je van een camera weet hoeveel clicks hij kan maken en hoeveel clicks hij al achter de rug heeft.

Hoeveel clicks kan een camera aan?

Hele oude camera’s kunnen zo’n 50.000 clicks aan.
De instapmodellen van nu ongeveer 100.000 clicks.
De duurdere modellen vanaf 150.000 tot ver in de honderdduizenden clicks.

Hoeveel clicks staan er op een gebruikte camera?

Je kunt dat echter niet zomaar achterhalen op de camera zelf. Zodra je 9999 foto’s hebt gemaakt, begint de nummering opnieuw bij 1. Gelukkig is er wel een manier om dat wel te achterhalen en dat is o.a. op de site van Camera Shutter Down. Upload je laatste foto en hij geeft aan hoeveel clicks de camera al heeft gedaan. Deze site heeft vele camera’s waarvan hij het kan nakijken, maar niet van alle camera’s.

https://www.camerashuttercount.com

Je kunt dan ook op Picmeta Photo Tracker kijken:

Voor Macgebruikers is er ook nog:

https://shuttercheck.app

Gebruik je Photoshop?

Maak een foto en zet deze je computer. Open hem met Photoshop. Ga naar file – open file – Raw Data. Type in de balk: Imagenumber en in de tekst zal dat woord gekleurd verschijnen. Achter dat woord staan de hoeveelheid clicks.

Waar kun je een tweedehands camera kopen?

Marktplaats en andere particulieren site.

Dit is altijd een beetje lastig. Men kan wel zeggen dat iets bijna niet gebruikt is of nog geweldig werkt, maar is dat ook zo? Die clicks kunnen we nu controleren maar hoe het verdere binnenwerk er uit ziet, dan kunnen we niet zien. Je zal niet de eerste zijn die een gebroken spiegel heeft of dat het scherpstelmechanisme toch niet zo goed werkt. De garantie gaat meestal niet verder dan tot de voordeur. Voordeel: je kunt wellicht nog afdingen dus je bent waarschijnlijks het goedkoopst uit. Of je er ook veel plezier aan beleeft is echter de vraag.

Via de camera speciaalzaak

Heel veel zaken verkopen tweedehands apparatuur. Deze camera’s en lenzen zijn nagekeken en schoon gemaakt. In de meeste gevallen krijg je er ook nog garantie op. Je kan er dus vanuit gaan dat alles prima werkt. Waarschijnlijk ben je wel meer kwijt dan via een particulier maar wel weer goedkoper dan een nieuw exemplaar. Je kunt er ook zeker van dat je er ook plezier aan gaat beleven omdat het goed werkt. Is er toch iets, dan heb je nog garantie.

Wat wil ik eigenlijk?

Wat je ook gaat kopen, nieuw of tweedehands, bedenk van tevoren goed wat je precies wilt. En dat is nu juist zo moeilijk, zeker als je net begint met fotograferen. Er zijn camerazaken die niet helemaal kijken naar wat jij wilt en je daar goed advies over geven. Puur omdat op bepaalde momenten bepaalde apparaten meer winst opleveren en ze je dat dan graag willen verkopen. Je zal niet de eerste zijn die buiten staat met iets waar je eigenlijk niet om gevraagd hebt maar oh zo mooi klonk.

Wij zijn echter onafhankelijk. Het maakt ons niet uit met welk merk je fotografeert en met wat voor soort camera. Dus weet je niet precies wat je wil, leg je vraag bij ons neer, dan helpen we je op weg.