Fotograferen met een glazen bol

Fotograferen met een glazen bol

Superleuk om te doen maar best moeilijk. Het vergt oefening maar bij welk soort fotografie is dat niet.

Eerst wat informatie vooraf:

Hoe groot moet de glazen bol zijn?
Dat is wat je zelf fijn vindt. Hoe groter hoe zwaarder en hij neemt meer ruimte in, in je foto. Kleintjes zijn lastiger om mee te werken, stuk lichter en minder vullend in beeld. Een glazen bal van 8 cm doorsnede is eigenlijk wel goede maat.

Waar koop je zo’n glazen bol?
Bijna alle fotografiezaken verkopen zo’n glazen bol. Ga je echter op zoek dan zijn er wel meer bedrijven die ze verkopen. Zorg er wel voor dat ze honderd procent zuiver en doorzichtig zijn.

Verzorging?
Zorg ervoor dat je voorzichtig bent met de bol want hij is van glas. Als er een kras op zit of erger, er is een stukje van af, dan zie je dat bijna altijd. Je hebt er speciale opberghoesjes voor, lijkt op een lenshoes dus best stevig.

Zorg dat je een microvezeldoekje bij je hebt waar je hem mee schoon kan maken want je ziet elke vingerafdruk en alle korreltjes zand.

Hoe zet je de bol neer?
Op sommige ondergronden kun je de bol zo neerzetten, denk aan zand, gras, tussen de groeven van tegels en tussen steentjes. Het kan ook met het glazen blokje dat je erbij kunt kopen maar dat zie je vrij duidelijk in beeld. Wegshoppen is niet altijd even makkelijk, de rand van de bol moet nl. scherp blijven. Je kun hem ook op een ringetje zetten, denk aan gordijnring of ring van een sleutelhanger.
Er zijn speciale houdertjes die je op je statief kan zetten waar de bol dan weer op kan. Zorg echter wel dat je statief niet te zien is in je bol.

Waar moet je opletten als je hem neerzet?
Je ziet alles in de bol en heel veel. Hoe ruimer de ruimte is waar je hem in neer zet, hoe mooier het beeld. Stel je wilt een bloem erin fotograferen die in je tuin staat, dan zie je waarschijnlijk ook je huis in de spiegeling. Dus scan niet alleen het onderwerp dat je erin wilt zien maar ook de omgeving die je er verder in ziet. Zorg er ook voor dat je zelf niet te zien bent in de bol ; )


Scherptediepte:
Dit is een beetje wat je zelf mooi vind. Bij een laag diafragma is het beeld in de glazen bol scherp en de achtergrond vaag. Vind je dat te vaag dan schroef je je diafragma omhoog maar…. Let op je sluitertijd. Lig je camera op de grond dan kan de sluitertijd wat langer zijn, laat je de bal vasthouden dan is 1/60 toch wel de je minimale sluitertijd. Dus dan of ISO omhoog of diafragma naar beneden.

Gebruik niet een te lage f want dan kan het zijn dat je bal niet scherp wordt.

Scherpstellen:
Met de hand, daar ontkom je bijna niet aan. Gebruik evt. je liveview maar dat kan alleen als je camera op de grond ligt of op statief staat.

Compositie:
Kijken, kijken, kijken. Ligt de bal op de grond dan zal het voorl. rechtdoor kijken zijn maar ligt hij op een muurtje, kijk dat ook eens naar beneden of omhoog in de bal. Denk ook eens aan waterplassen. Soms kan een cm verplaatsen al een ander beeld geven.

Nabewerking:
De weerspiegeling in de bol is op zijn kop. Je kunt er voorkiezen om de foto om te draaien zodat de afbeelding in de glazen bol goed staat en de achtergrond op zijn kop staat. Is een keuze maar soms kan het raar effect geven en dat ligt aan het onderwerp wat je erin gespiegeld hebt. Je kunt je voorstellen dat wanneer iemand de bol heeft vastgehouden, de hand er heel vreemd uitziet als je de foto 180 graden draait. Maar alles is smaak, dus doen wat je mooi vindt.

Je kunt er ook voorkiezen om de glazen standaard uit de foto te shoppen als hij je in de weg staat. Let er wel op dat de rand van de glazen bol scherp blijft, dus je moet heel secuur werken. Met het maken van de foto moet je er dan ook al rekening mee houden. Hoe effenen de ondergrond is, hoe makkelijk de standaard is weg te shoppen.

Let op!
Een glazen bol werkt als een vergrootglas. Wanneer de zon in de bol schijnt, dan kan hij letterlijk de ondergrond of je hand verbranden. Let dus op hoe en waar je hem neerzet en vasthoudt.