Filters uitgelicht

Het gebruik van filters is al jaren een begrip in de fotografie. Steeds meer mensen gebruiken ze of vinden het leuk om daarmee te experimenteren. Laten we de basis eens voor je op een rijtje zetten.

Belangrijkste TIP: schroef ze nooit op elkaar want dan gaan ze vast zitten. Wij kunnen je daar mee helpen ( even informeren) en pas op met mindere kwaliteit voor elkaar zetten. Daar krijg je een enorme kleurzweem mee.

Polarisatiefilter

Soms heb je nare reflecties in je foto. Zeker midden op de dag kan dat het geval zijn en dat kan je foto nadelig beïnvloeden. Je kleuren zijn minder zichtbaar door de reflectie en soms zie je in het water niet die visjes vanwege het vervelende licht. Natuurlijk is daar ook een oplossing voor, nl. een polarisatiefilter.

Eigenlijk hoort een polarisatiefilter standaard in je tas te zitten. Let wel op, niet standaard gebruiken. Want je verliest er vaak wel licht mee. Soms wel tot 2 stops zelfs.

Een polarisatiefilter bestaat uit twee filters die je onafhankelijk van elkaar kunt bewegen. Het deel met schroefdraad zet je op de lens en het andere deel draai je en zo doseer je het effect van polariseren. Waar je voor moet zorgen is dat het licht/ zon van link of van rechts komt anders heeft het geen effect.

Telkens wanneer je je camera op een ander onderwerp houdt, moet je het polarisatiefilter aanpassen. Het is dus niet opschroeven en klaar. Elke beweging van je camera heeft invloed op het filter.

Ook bij een polarisatiefilter zijn er twee soorten: Circulair en lineair. Je hebt een circulair filter nodig bij een spiegelreflexcamera. Deze meet door de lens en heeft een autofocuspunt. Het effect van het filter is dat hij de lichtstralen ombuigt en dat zal een of beide functies van de camera uitschakelen. Let op: polariseren heeft enkel efect als je het licht van de zijkant laat komen.

Het gebruik van een polarisatiefilter bij een groothoek geeft wat problemen. Je kunt een vignettering in je foto krijgen, dus donkere hoeken. Ruim kaderen is dan wel een pre zodat je later een andere uitsnede van de foto kan maken en de donkere hoeken wegvallen.

Omdat het een donker filter is moet je er rekening mee houden dat je sluitertijd langzamer wordt. Je verlies ongeveer 1-2 stops. Hier kun je ook gebruik van maken door bijv. een sluier van water te creëren. Misschien wordt echter je sluitertijd zo lang dat je een statief moet gaan gebruiken.

Grijsverloopfilter

Het komt voor dat je te veel licht hebt in de lucht waardoor je de foto niet goed kunt belichten. De camera kan de lucht en het landschap niet allebei goed belichten omdat het verschil in licht te veel is en dus moet je kiezen tussen een goed belichte lucht of een goed belicht landschap. Meestal kies je dan voor een goed belichte lucht en een onderbelicht landschap. Echter zul je dan moeten na bewerken om het landschap weer wat op te halen.

Een grijsverloopfilter kan dan uitkomst brengen. Het filter is voor de helft gemaakt van donker glas c.q. kunststof. Dit donkere glas schuif je voor de lucht waardoor je in feite de lucht net zo donker laat lijken als het landschap. Hierdoor kun je alles goed belichten omdat de sluitertijd voor de lucht nu net zo lang kan zijn als voor het landschap.

Het grijsverloopfilter is in verschillende sterktes te koop. Hoe donkerder het glas, hoe langere sluitertijd je kunt hanteren. Je kunt de filters met elkaar combineren. Hoe meer filters je echter combineert, hoe meer verkleuring er mogelijk is in je foto.

Je hebt ook de keuze tussen een harde lijn en een zachte lijn in de overgang van donker naar licht glas. Bij een zachte lijn verloopt de overgang lucht naar landschap geleidelijker dan bij een harde lijn.

ND- Filter

ND staat voor Neutral Density. Een ND-filter gebruik je wanneer je voor de hele foto een langere sluitertijd wilt. Denk aan een waterval waarvan je een sluier wilt maken, of een wolkenlucht waarin je beweging wilt laten zien. Je kunt een ND-filter echter ook gebruiken op een hele zonnige dag. Je wilt een laag diafragma vanwege de een bepaalde scherptediepte maar er is te veel licht om dat te creëren. Een ND-filter brengt dan uitkomst.

Het ND-filter is in verschillende sterktes te koop. Hoe donkerder het glas, hoe langere sluitertijd je kunt hanteren. Je kunt de filters met elkaar combineren. Echter, hoe meer filters je combineert hoe meer verkleuring er mogelijk is in je foto.

Je hebt ook een variabel ND-opschroeffilter. Deze bestaat uit twee lagen die je onafhankelijk kan draaien waardoor je steeds donkerder glas krijgt en dus een langere sluitertijd.

Als je dan toch aan ND fotograferen wilt beginnen, kies dan voor een voorzet setje.

INformeer maar bij ons, wij helpen je graag

Men hanteert vele varianten in het aangeven van de dichtheid. Om te beginnen is een ND 6, ND 8 en big stopper ND 10 aan te raden.

Voorzetfilter of een opschroeffilter?

Voor het gebruik van een voorzetfilter, of het nu een grijsverloop is of een ND filter, heb je een adapterring en een filterhouder nodig. Voordeel van dit systeem is dat je het kunt gebruiken voor meerdere lenzen. Je moet alleen evt. voor een andere maat lens een andere adapterring kopen. Tevens kun je verschillende soorten filters in de filterhouder plaatsten.
Met een voorzetfilter ben flexibel in tot waar je het donkere glas van het grijsverloopfilter voor je lens schuift.

Een opschroeffilter heeft een standaardmaat en voor elke lens met een andere maat moet je dus een eigen filter aanschaffen. Je bent niet flexibel in waar je het donkere glas van een grijsverloopfilter voorzet en je moet goed opletten bij het opschroeven van het filter dat het donkere gedeelte op de juiste plek zit. Tevens bij sluitertijden van meer dan 30 seconden is het mogelijk dat je een spiraalvorming in je foto krijg. Dit zie je echter pas achteraf.
Voordeel is wel dat je alleen het filter nodig hebt en niet nog eens een filterhouder en adapter moet aanschaffen en meenemen.

Bij beide filters heb je keus tussen kunststof en glas maar bij het laatste hangt er wel een prijskaartje aan.

Voordat je een filter gebruikt, haal je je beschermfilter van je lens af.

Bij het gebruik van een donker filter kan het zijn dat je zo’n donker glas gebruikt dat de camera niet meer ziet waar je op scherp wilt stellen. Voordat je het filter dan ervoor zet, bepaal je de compositie en stel je scherp. Wanneer alles goed is ingesteld, plaats je het filter. Bij een voorzetfilter zal dit makkelijker gaan dan een voorschroeffilter. Je scherpstelpunt mag nl. niet veranderen.

Dat je hierbij een statief moet gebruiken mag wel duidelijk zijn. Deze sluitertijden zijn zo lang, dat kun je niet meer uit de hand doen

Kom je er niet uit?

Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag.