Crop versus Full Frame

Wat is nu het verschil hiertussen?

Cropcamera:

Cropcamera’s hebben een kleinere sensor dan een fullframe camera en zijn doordoor goedkoper. De sensor is nl. een duur onderdeel van de camera. Hierdoor moet je echter bij een cropcamera wat ruimer inkaderen want je krijgt niet op de foto wat je wel in de zoeker ziet. Je maakt eigenlijk een uitsnede van wat je werkelijk ziet omdat de sensor te klein is om alles vast te leggen. Er wordt gecropt maar daardoor lijkt het ook alsof je een groter zoombereik hebt want alles komt dichterbij in beeld. Dit noemt men cropfactor. Een 24 – 70mm lens is eigenlijk een 38 – 112mm*. Een 400mm lens is een 640mm. Maar betekend ook dat een groothoek van 16-35mm, een 25 – 56 mm is, dus minder groothoek.

Een ander voordeel is lensfouten. Deze bevinden zich meestal aan de randen van de foto. Omdat de camera een uitsnede van de foto maakt haalt hij de randen er vanaf dus ook de lensfout.

Fullframe:

Een fullframe camera heeft een grotere sensor die de camera dus duurder maakt. Maak je hiermee een foto dan staat erop wat je door de zoeker ziet. Er wordt dus nergens iets afgehaald. Je krijgt wat je ziet. Maar je 24-70mm is dan ook echt 24-70mm en je 400mm dus ook 400mm.

Een fullframe camera zal ook een iets scherper beeld opleveren. De foto moet een bepaalde afmeting krijgen en bij een cropcamera moet dat worden vergoot (kleinere sensor) en bij fullframe hoeft dat niet.

Van tevoren is het dus goed te bedenken wat voor soort fotografie je het meeste gaat doen. Wil je veel zoomen dan is een cropcamera een goede keuze. Je hebt meer zoom. Bij macro fotografie kan dat dus ook een voordeel zijn. Een 100 mm macro is 160 mm macro.

Werk je echter veel met een groothoek dan is een cropcamera niet handig. Je groothoek wordt minder groothoek. Dan kun je dus beter kiezen voor een fullframecamera.

Je kunt onderling de lenzen en camera’s niet wisselen. Een fullframe lens kan op een cropcamera, maar een cropelens kan niet op een fullframe camera.

Nikon croplenzen herken je aan de letters DX en de fullframelenzen aan FX.
Canon croplenzen herken je aan de letters EF-s en de fullframelenzen aan EF
Alle andere merken geven de croplenzen meestal aan met APS-C en de fullframelenzen met Fullframe.


* De cropfactor is per merk verschillend en kan variëren tussen de 1.3 en 2.0

Twijfel je over wat je nu moet kiezen? Neem maar even contact met ons op, wij helpen je graag en zijn compleet onafhankelijk van wat voor merk of speciaalzaak dan ook.