Foto in je foto

Foto in je foto. Hoe leuk is dat.

Wat heb je nodig?

  • Een foto
  • Photoshop.

De bewerking:

Open je foto in photoshop en dupliceer deze via CTR J (Win) of CMD J (Mac). Laag 1 verschijnt. Om het makkelijk te maken kun je deze evt. hernoemen. Het wordt een kleine versie dus ik heb hem klein genoemd.

Tussen de twee lagen moet nu een witte laag komen. Klik op CTR (win) of CMD (Mac) en ook op “nieuwe laag” onder in je beeld. Er verschijnt nu een witte laag tussen je twee fotolagen in je lagenpaneel. Deze witte laag is je clipping mask.

Zorg dat de witte laag geselecteerd is. Selecteer vervolgens in je gereedschapsbalk de functie “rechthoek”. Niet je rechthoek van je selectiekader maar gewoon rechthoek. Sneltoets is U.

Zorg dat boven in de balk in keuzemenu “Vorm” aan staat

Trek nu een rechthoek over je onderwerp in de foto die je eruit wilt laten komen. De lijnen zullen blauw zijn. Je tweede laag in je panelenlaag veranderd nu in een vectormasker en heet nu “rechthoek”.

Klik op Alt (Win)/ Option (Mac), ga op de grens tussen de rechthoek laag en de kleine laag staan totdat je een vierkantje ziet met een pijltje dat naar beneden wijst. De bovenste twee lagen zijn nu aan elkaar verbonden. 

Op je foto zie je nog niets maar dat gaan we nu verandering in aanbrengen. Selecteer de witte rechthoeklaag en klik op FX onder in je scherm. Kies “lijn” Je ziet nu een wit kader in je foto. Deze kun je naar smaak aanpassen door de grootte te veranderen. Positie is binnen, de kleur is wit en de dekking is 100 procent. Natuurlijk kun je dat anders instellen als je dat mooier vindt. Kies ok. 

Laatste handeling is de schaduw toevoegen. Kies in zelfde scherp voor “slagschaduw”. Hier kun je weer spelen met Dekking, Afstand, Spreiden en Grootte. En ook de Hoek van de schaduw kun je veranderen. Kies OK als je klaar bent.

Zie een foto in je foto.

Als je wilt kun je nog wat zaken veranderen:

Draaien van de foto: 

Selecteer de middelste laag, Kies de sneltoets V van verplaatsten en je kunt nu met de pijltjes die verschijnen in de hoeken van de foto de foto draaien. 

Je kan het kader ook vergrootten. Wanneer je Alt (Win)/ Option (Mac), erbij ingedrukt houdt, en je trekt aan een hoek dan vergroot je het kader aan alle kanten. Gebruik je deze knop niet dan vergroot je het kader aan 1 kant. 

Achtergrond andere kleur geven:

Selecteer het pipet in je gereedschapsbalk. Selecteer de achtergrondlaag in je lagenpaneel. Kies onderin voor aanpassingslaag (zwart/wit rondje) en kies in dit venster “kleurtoon/verzadiging’. Er opent zich een venster. Kies met je pipet een kleur uit de foto. Klik dan op het vakje voor “vullen met kleur” en zie je achtergrond heeft een andere kleur.

Achtergrond vervagen

Kopieer de achtergrond en selecteer deze laag. Ga naar Filter boven in je scherm. Kies vervagen en dan radiaal vervagen. Kies bij uitklapscherp bij Methode voor Zoom en bij Kwaliteit voor Best. Kies in het grote vierkant een punt waar vanuit je Blur begint. Ik heb gekozen voor het midden van de foto. Kies OK en je ziet het effect. Niet tevreden met het effect of de positie van de Blur? Met Ctr Z (Win)/ Cmd Z (Alt) ga je weer terug. Blur versterken? Ga naar Filter boven in je scherm. Klik op Radiaal Vaag. Het effect wordt versterkt.

Heel veel plezier met deze bewerking. Laat je een keer wat zien op FB?