Foto in een vorm plaatsen

Altijd hetzelfde is ook een beetje saai? Toch? Probeer dit eens het resultaat zal je verwonderen.

Wat heb je nodig:

  • Een foto
  • Photoshop

De bewerking:

Open photoshop en ga naar nieuw bestand. Vul bij breedte en hoogte 2000 pixels in. Resolutie 300. Je bent nu een wit vierkant werkblad.

We gaan een vorm uitzoeken. Ga naar Venster, boven in de werkbalk en ga naar Vormen. Er opent zich een scherm met diverse vormen. Zit je vorm er niet bij ga dan naar de menuopties van dit scherm (de drie liggende streepjes) en kies Verouderde vormen en meer. Sleep de vorm van je keuze naar je werkblad en sluit het vormenvenster.

Deze vorm gaan we vergroten. Zorg er eerst voor dat de vorm in verhouding blijft door in de optiebalk aan de bovenkant van je scherm te klikken op een heel klein symbooltje: 

Zet vervolgens je muis op een vierkant aan de zijkant van je werkveld en beweeg hem naar buiten toe net zolang tot je tevreden bent. Plaats de vorm op de plek waar jij wilt. Niet te dicht op de rand want we hebben nog wat ruimte nodig voor later. Wil je hem aan alle kanten tegelijk vergroten klik dan ook op option (Mac) of Alt (Win). 

Klik op de V boven in de balk als je klaar bent.

Rechts in het deelvenster lagen zie je nu twee lagen: de achtergrond en de laag met jouw gekozen vorm.

Klik op je werkveld even je vorm aan zodat er een blauw vierkant om je vorm zichtbaar is. Ga we nu via Venster (bovenin) naar Eigenschappen. Bij het deelvenster aan de rechterkant heb je nu Deelvenster Eigenschappen. Open dit venster en je ziet daar Lijn staan en die gaan we weghalen.  Klik erop en kies voor het witte vlakje met de schuine lijn. Sluit dit venster.

Ok, tijd om de foto erbij te halen.

Ga naar Bestand, kies Ingesloten Plaatsen en zoek je foto. Kies op plaatsten. Soms verschijnt je scherm van bridge dan maar klik gewoon op OK. En zie daar: verschijnt je foto voor het witte vlak. Klik op V boven in de werkbalk. 

We gaan de foto nu in de vorm plaatsten. Ga naar Menu in je Deelvenster Lagen en kies voor Uitknipmasker maken. 

Ga vervolgens naar Bewerken, boven in je werkbalk en kies daar voor Vrije Transformatie. Controleer in de bovenste optiebalk of Verhoudingen Beperken aan staat. Staat deze niet aan dan kun je je vorm uit verhouding trekken en dat willen we hier niet.

Verschuif je foto tot je tevreden bent, Als je Option/ (Mac) Alt (Win) ingedrukt houdt kun je hem ook nog vergrootten of verkleinen. Tevreden? Klik dan op de V bovenin.

Er zijn nog een aantal zaken die je nu nog kan doen:

Achtergrond een kleur geven: 

Ga op de achtergrond laag staan en ga dan onderin naar aanpassingslaag (rondje met zwart/wit). Kies Volle Kleur. In het panel dat nu opent kun je een kleur kiezen. Je kan ook met het pipet een kleur uit je foto halen.  Ok als het goed is. 

Een lijn om je vorm maken:

Selecteer in je deelvenster lagen je vormlaag. Ga naar FX onderaan de pagina. Kies Lijn. Hier heb je diverse keuzes in dikte, kleuren, dekking en verloop. Speel hier gewoon mee. Laat de positie wel op binnen staan maar je kunt ook kijken wat er gebeurt bij de andere twee. En dan weer OK als je klaar bent.

De achtergrond weghalen en opslaan als PNG

Ga naar je achtergrond laag en zet het oogje dat daarvoor staat uit. Doe dit ook bij de kleurenlaag. De achtergrond bestaat nu uit stipjes.

Alle overbodige ruimte gaan we nu weghalen. Ga naar Afbeelding boven in de werkbalk en kies Verkleinen. Kies Transparantie pixels en zorg dat bij Wegknippen alles aangevinkt staat.

Ga naar Bestand bovenin en kies voor Opslaan Als en kies PNG. Kies klein bestandgrootte en klaar!

Leuk toch! Laat je ons zien wat het geworden is?