Waar moet je op letten als je een flitser wilt aanschaffen?
Wanneer je op zoek gaat dan zie je dat er een enorm prijsverschil zit in de diverse modellen en dat komt voor een groot deel door wat ze kunnen. We zullen een aantal functies uitleggen zodat je voor jezelf de juiste keuze kan maken wanneer je een flitser wilt aanschaffen.
Je kunt een flitser gebruiken door hem op je camera te zetten maar ook door hem op een statief te monteren. Als je dat wilt dan moet je gebruik maken van een trigger die de flitser aanstuurt vanaf de camera. Je kan hem via een kabeltje aan je camera verbinden maar dan ben je afhankelijk van hoe lang dat kabeltje is dus je bent niet zo flexibel.
Bijna alle flitser kunnen de kop draaien zodat je het flitslicht tegen de muren of plafond kan laten bouncen.
Je kan 1 flitser gebruiken maar je kunt er ook meerdere gebruiken die je met elkaar laat samen werken.
Richtgetal:
Elke flitser heeft een richtgetal. Dat getal geeft aan hoeveel flitslicht de flitser maximaal kan produceren. Dat getal varieert van 9 tot 60. Dat betekent dat een richtgetal van 9, 9 meter kan overbruggen en een richtgetal van 60, 60 meter. Maar zo makkelijk is deze wijsheid niet. Het hangt ook nog vanaf wel diafragma je gebruikt en hoe hoog je ISO staat. Dit aantal meters is wanneer je diafragma op f/1.0 staat en je ISO op 100.

Makkelijk rekensommetje om je maximale flitsafstand te kunnen berekenen is:
Het richtgetal delen door het diafragma dat je wilt gebruiken dus bijv. richtgetal 60 delen door een f5.6 bij een ISO 100 geeft 10,7 meter.
Het richtgetal 9 delen door f5.6 met een ISO 100 geeft 1,60 meter.
Verhoog je de ISO naar 200 dan wordt het bij voorbeeld 1: 21,4 meter en bij voorbeeld twee: 3.20 meter.
Wanneer je en flitser aan wilt schaffen bedenk dus waar je hem voor gaat gebruiken. Blijft je onderwerp altijd dichtbij dan kun je dus een flitser aanschaffen met een lager richtgetal dan wanneer je grotere afstanden wilt overbruggen. Ga je echter met soft boxen werken dan verminderd de box de flitskracht. Hij moet nl. ergens doorheen flitsen dus kun je beter een flitser nemen met een hoger richtgetal.
Belangrijk om te realiseren is dat deze gegevens zijn die niet honderd procent zo zijn in elke situatie. Alles is afhankelijk van de hoeveelheid licht dat al aanwezig is en de ruimte waar je fotografeert.
Automatisch of zelf alles instellen:
Foto ettl/m
Er kunnen heel veel functies zitten op een flitser. We zullen deze hier niet allemaal noemen maar de belangrijkste is: laat je de flitser zelf het werk doen (ETTL, TTL: exposure Through The Lens) of regel je het zelf.
Bij automatisch kun je nog wel wat onder- en over laten belichten. Net zoals bij de camera zet je de lichtmeter van de flitser op bijv. +1 en dan zal hij meer flitsen afgeven.
Foto compenseren
Wanneer je heel snel moet werken is het fijn als de camera voor jou nadenkt. Maar als je zelf de controle wilt hebben over alles is het fijn als je dat dan ook helemaal zelf kunt doen. Je kunt dan zelf bepalen of hij alles afgeeft bij het flitsen of dat hij maar de helft van de flitskracht gebruikt.
Foto manuel
Bedenk wel dat een flitser moet opladen na elke afgegeven flits. Hoe meer flitskracht gebruikt bijv. 100% dan duurt het langer dat hij weer oplaadt dan als je maar een deel van de kracht gebruikt.
Zoomfunctie:
Ook een flitser kan zoomen. Wanneer jij van 24 mm naar 105mm gaat kan jouw flitser daarop aangepast worden. Dit kun je zelf instellen maar er zijn flitser die dat zelf doen. Zij merken dat jij zoomt en passen daar de flits op aan.
Foto zoomÂ
Dit zijn de belangrijkste zaken om op te letten bij aanschaf van een flitser. Bedenk wel dat het best een vak apart is om goed te kunnen doen. Niet aanschaffen en morgen al gebruiken bij een gelegenheid die ertoe doet. Verdiep je erin en oefen veel.