Een nieuwe fototas

Maar dan !

Zo, camera aangeschaft, leuke lens erbij, extra kaartje en accu. We kunnen op pad. Maar waar stoppen we alles in? 

Naast dat je zorgvuldig nadenkt over de aanschaf van je camera is het net zo belangrijk dat je goed nadenkt over de aanschaf van een cameratas. Je neemt nogal wat mee aan waarde en je bent zomaar een hele dag op pad waardoor je meer meeneemt dan je camera. En na een tijdje wordt alles best zwaar. Maar waar moet je dan allemaal over nadenken?

Soorten tassen:

Allereerst: ga je voor een rugzak of schoudertas. En als je dan kiest voor schoudertas een gewone of een swing (die dus schuin over 1 schouder gaat).

Bij een schoudertas is al het gewicht verdeeld over twee schouders en rug. Zeker wanneer je een paar uurtjes op pad bent is dat wel fijn.  Sommige hebben heupbanden waardoor het gewicht nog beter verdeeld is over je lichaam. Hij blijft ook altijd wel zitten als je in een rare houding gaat staan om een foto te maken. Wil je er even wat uithalen, dan moet de hele tas van je rug af. 

Bij een swing hangt alles schuin over één schouder maar hangt hij wel op je rug. Je haalt de tas makkelijk in 1 beweging naar voren zodat je er snel even wat uit kan halen. Deze tas verschuift daardoor ook makkelijker naar alle kanten wanneer je een keer voorover staat voor het maken van een foto. Je kan de tas maar aan één manier dragen dus altijd over dezelfde schouder. 

Gewone schoudertas kun je wisselen over twee schouders. Je zet hem snel neer als dat moet maar hij zal ook snel van je schouder glijden wanneer je dat niet wil. Gewicht hangt aan één schouder dus je wilt niet te veel meenemen.

Wat ga je allemaal meenemen?

De grootte van de tas hangt af van wat je mee wilt nemen tijdens een dagje fotograferen. Denk dus aan je camera, lens, extra accu’s en geheugenkaartjes en lensdoek. Dan ben je al een heel eind of… ga je nog een flitser gebruiken, statief, lampje, afstandsbediening, reflectiescherm, filters, verrekijker en bij een reis wellicht je laptop of ander opslagmogelijkheid? Neem je water en wat te eten mee?  Ga je in de toekomst nog lenzen erbij kopen die ook een plekje moeten hebben?

Een tas met extra vakjes is dus wel fijn en evt. een laptop vak. Een tas die je zelf kan indelen is helemaal prettig, waar dus de tussenschotjes te verplaatsten zijn en je zo heel flexibel bent in je indeling.

Neem je een statief mee dan zijn lussen aan de zijkant van je tas handig, maar nog fijner is een zakje waar je 1 poot in kunt doen. Dit hangt net wat steviger.

Nu gaan we meestal met mooi weer op pad, maar die garantie krijg je niet altijd. Zorg dus voor een waterdichte tas of een tas waar een hoes bij zit die je erom heen kunt doen bij regen. Zo zijn je spullen waterdicht opgeborgen.

Neem je hem mee op een vliegreis, houd je dan aan de afmetingen die de luchtvaartmaatschappijen voorschrijven. Een trolley wordt er sneller uitgepikt om alsnog mee te gaan als ruimbagage (wat jij niet wilt!!) dan een rugzak. 

Genoeg dus om over na te denken. 

Wij raden aan echt naar een winkel te gaan waar je live ziet hoe zo’n tas eruitziet. Dat je voelt hoe zwaar de tas is zonder iets erin.  Tassen zijn best duur dus een even goed erin verdiepen is echt aan te raden.

Succes!!