Collage maken van je foto

Het lijkt een heel verhaal en dat is het ook, maar de handelingen zijn niet moeilijk dus we gaan beginnen!

Wat heb je nodig?

  • Een foto
  • Photoshop

De bewerking:

Open een foto in photoshop en maak hem vierkant met de croptool in je werkbalk. 

Nu gaan we 4 hulplijnen plaatsen via je werkbalk bovenin: Weergave –hulplijnen – nieuwe hulplijn. 

Klik horizontaal aan en vul in bij positie: 33%.  Herhaal dit: weergave – nieuwe hulplijn en vul nu in 66%.

Doe dit nog twee keer maar klik dan eerste op verticaal en maak één lijn op 33% en één lijn op 66%. Nu heb je twee horizontale en twee verticale hulplijnen lopen

We gaan nu 9 vierkanten afzonderlijk selecteren. Ga naar rechthoekig selectietool in je gereedschapsbalk. Kijk bij Weergave in je werkbalk even of bij magnetisch een streepje staat bij hulplijnen. 

Ga in de rechterkolom op de achtergrondlaag staan en selecteer vervolgens het eerste vierkant linksboven en zorg dat je netjes op de ratserlijnen uitkomt. Deze verkleuren als het ok is. Klik vervolgens op Cmd J (Mac)/ Cntr J (Win) of ga naar Laag – nieuw – laag via kopiëren

Ga weer naar achtergrond in je rechterkolom en doe hetzelfde bij het tweede vierkant. Selecteren vierkant en klik op Cmd J (Mac)/ Cntr J (Win).

Doe dit bij alle vierkantjes maar vergeet niet steeds dat je eerste stap is om op de achtergrond laag te gaan staan. Uiteindelijk heeft elk vierkantje zijn eigen laag: 1 t/m 9. 

Haal nu je hulplijnen weg want die hebben we niet meer nodig: weergave – hulplijnen – hulplijn wissen.

Nu gaan we de werkruimte van de foto vergrootten zodat we straks de vierkantjes kunnen verplaatsten. Ga naar de cropfunctie in je gereedschapbalk, klik op option (Mac)/ Alt (Win) en trek een hoek van de foto naar buiten. Er verschijnt nu een witte balk om de foto heen. Hoe breed de rand is bepaal je zelf maar zorg dat je wat ruimte hebt om straks de vierkantjes te verplaatsen/ kantelen. Klik op enter.

Deze witte rand gaan we zwart maken. Ga op achtergrond staan in je rechterpaneel. Ga in je naar werkbalk naar Bewerken – vullen en kies bij inhoud voor zwart. 

Ok, we zijn op de helft.

Volgende stap is om witte randen om elk van de 9 vierkantjes te maken.  Ga op laag 1 staan. Gaan naar beneden naar FX. Kies lijn en kies wit. 

Bij positie zet je hem op binnen. Verzet de grootte en kijk wat er gebeurt. Ik heb hem zo rond 32 gezet. Hangt ook een beetje af van de grootte van de foto.

Om ze allemaal dezelfde rand te geven ga je weer op laag 1 staan, rechtermuisknop: kies laagstijl kopiëren. Ga naar laag 2 en selecteer alle lagen t/m laag 9 (niet de achtergrond laag!), rechtermuisknop en kies laagstijl plakken. Om elk vierkant zie je nu een witte rand.

Nu gaan we de vierkantjes afzonderlijk verplaatsten. Ga naar de verplaatstool, boven in je gereedschapsbalk (sneltoets Cmd T (Mac)/ Cntr T (Win). Zorg dat in de bovenste balk “automatische selectie” aanstaat en “laag”.

Ga naar bewerken – vrije transformatie. (Cmd T (Mac)/ Ctr T (Win)  

Klik op een vierkantje en verplaats en kantel deze (wanneer je buiten de hoeken gaat staan zie je gebogen pijltjes). Klik op enter als hij ok staat. Doe dit met alle 9 vierkanten. Mooiste is wel als ze binnen je hele veld vallen. 

Wanneer je tevreden bent over de plaats van elk vierkant gaan we de kleur van de achtergrond aanpassen.

Klik op de achtergrondlaag en dan onderin op aanpassingslaag (de zwart/wit cirkel). Kies volle kleur en kies daar een kleur of ga met de pipet naar een kleur in je foto. 

Voegen we als laatste nog wat schaduw toe. Selecteer laag 1 t/m laag 9. Bij laag boven in je werkbalk ga je naar lagen groeperen. Alle lagen staan nu in één laag. 

Ga naar het FX-menu onderin en kies voor slagschaduw. 

Beweeg nu met je muis over de schaduw in de foto totdat hij op een goede plek staat. In het invulscherp kun je de schaduw donkerder en scherper maken. 

Druk op ok en klaar ben je!!

Heel verhaal maar best simpel toch?! Laat je een keer zien wat je gemaakt hebt?