Camera mee op reis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Naast dat je gaat kijken wat je meeneemt aan camera-uitrusting is het ook handig om te kijken hoe je dat allemaal gaat vervoeren. Ga je met de auto, dan kan alles mee, maar ga je met een vliegtuig, dan moet je daar toch even goed over nadenken. 

Vervoer 

Kijk hoeveel kilo handbagage je mee mag nemen in het vliegtuig en wat de afmeting is van de tas die je daarvoor mag gebruiken. Iedere luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels hiervoor.

Al je camera-spullen gaan mee in je handbagage. Ze gaan niet altijd zachtzinnig met je koffer om en de temperatuurswisselingen in het ruim zijn niet goed voor je apparatuur. Alleen het statief mag … moet zelfs in je ruimbagage. 

Haal de lens van de body af. De douane wil nog wel eens in je camera kijken en dan is het wel zo fijn als zij dan de lens niet van de camera hoeven te halen. Ze doen het wel voorzichtig, maar toch.

Accu’s/ batterijen moeten in de handbagage en in de originele verpakking. Heb je die niet meer dan kun je de contactpunten ook afplakken. Reis je veel dan zijn er speciale hoesjes voor accu’s evenals voor je (oplaad)kabeltjes. Wel zo overzichtelijk. Voor je geheugenkaartjes is het ook raadzaam een speciale case te kopen waarin ze beschermd zijn. 

Camera mee op reis

Wanneer alles nu in je tas zit en je bent over het aantal kilo’s heen dat je officieel mag meenemen, hang dan een camera om je nek. Soms mag je nog een klein (hand)tasje erbij meenemen.  Daar kan evt. een lens in.

Mocht je nu een hele grote lens mee willen nemen dan kun je deze inchecken als afwijkende bagage. Lees op de site van Schiphol hoe dat verder werkt.  https://www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-mee-in-ruimbagage/

Het statief moet in de ruimbagage. Het kan als slagwapen worden gezien. Mocht het statief te lang zijn voor je koffer, haal dan de kop eraf. Ga je vaak op reis met statief, er zijn speciale lichte reisstatieven te koop. Meer informatie over statieven kun je vinden bij ons op de site naar: “statieven uitgelicht”.

Wat neem je mee?

Bedenk welke lenzen je echt nodig hebt. Iedere reis heeft wel zo’n beetje zijn eigen soort van lens: wild spotten: een zoomlens, urbex: een groothoek, etc., etc.  Wil je meer informatie over het gebruik van lenzen kijk dan op onze site naar: “objectieven uitgelicht”

Bezit je een tweede body, dan is het fijn als die mee kan. Zo hoef je niet te wisselen met lenzen en heb je een back up als je camera kapotgaat.

Denk daarnaast aan genoeg geheugenopslag, evt. een back-up in de vorm van een imagetank, laptop, of sla de foto’s op in de Cloud.

Vergeet je oplader niet, lensdoekje, evt. filters en een regenhoes. In extreem warme en vochtige landen is een dry cap set erg handig. Het zijn speciale doppen (BNRO) die je op de lens en op je body kan draaien en daar zitten zakjes in die het vocht opnemen. 

Papierwerk

Ga je buiten Europa, neem dan een copy van aankoopbewijzen mee. Zo kun je bewijzen dat je de spullen niet op je vakantieadres hebt gekocht maar al had voor je op reis ging. Heb je die aankoopbewijzen niet meer maak dan een foto van je spullen met een krant waarop je de datum goed kunt zien. Natuurlijk wel met een datum van voor je vertrek.

Controleer je verzekering. Mocht er iets gebeuren tijdens de reis dan is het wel zo fijn als je weet dat de schade gedekt is.